Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Buraco, fratele mai mic al jocului clasic de carti Rummy

Buraco este un joc de carti putin cunoscut in tara noastra, dar extrem de indragit pe continentul sud-american. Inventat in Uruguay in anii 1940, jocul a fost extrem de popular si in lumea araba, unde este cunoscut sub denumirea de Brazilian. Cuvantul  are originea in limba portugheza, fiind asociat cu punctajul negativ realizat de jucatori.

joc buracoSursa foto: apkpure.com

 

 

Ce este Buraco si cum se joaca?

Buraco face parte din familia jocului de Canasta si dispune de reguli simple care il fac extrem de usor de invatat si de jucat. Este un joc de carti care se joaca de doua echipe, cu doua pachete de carti si doi jockeri. Astfel, se pun la dispozitie 106 carti de joc. Fiecare echipa este formata din 2 jucatori pozitionati la masa de joc unul in fata altuia. 

 

 

 

Inainte de inceperea jocului, trebuie stabilit jucatorul care imparte cartile. Pentru acest lucru, fiecare dintre playeri taie cartile si le pozitioneaza in fata lor. Cea mai mica carte desemneaza jucatorul care va imparti pachetele. Daca cele mai mici carti sunt 2 identice, procesul se va relua pana la tragerea uneia cu valoare redusa. 

Scopul final este acela de a depune pe masa de joc (sau de a etala) un numar de carti care trebuie sa respecte anumite reguli (vezi mai jos). Daca  unul dintre jucatori reuseste sa etaleze un numar de 7 carti de aceeasi culoare sau de aceeasi valoare, echipa primeste puncte bonus extra.

 

 

Care sunt regulile de joc la Buraco?

Ca orice joc de carti, Buraco este compus din anumite reguli si etape pe care trebuie sa le iei la cunostinta. Mai jos, poti viziona lista acestora.

reguli buracoSursa foto: playspace.com

 

  • Odata ce s-a stabilit jucatorul care imparte cartile, acesta are datoria de a le amesteca si de a le oferi spre taiere jucatorului amplasat in dreapta sa. Cum acest jucator face parte din echipa adversa, va incerca sa taie exact 22 de carti, lucru care va aduce imediat echipei sale un bonus important de 100 de puncte. In acest caz, conform regulilor Buraco, player-ul va face doua teancuri de cate 11 carti, caz in care primul teanc se va pozitiona intotdeauna deasupra celui de-al doilea. Gramada de carti obtinuta se numeste Pots si se depune in coltul mesei de joc.
  • Dupa ce Pots-ul a fost realizat, fiecare jucator va primi cate 11 carti. Se aplica si aici regula acelor de ceasornic, astfel incat, primul jucator care obtine 11 carti de joc va fi intotdeauna cel din stanga dealerului. Punctajul care va determina echipa castigatoare este stabilit la 3000. Cei care il completeaza primii vor fi desemnati castigatori. 
  • Cea mai cautata combinatie poarta denumirea de canastra, de unde si inrudirea cu jocul de Canasta. Aceasta presupune sa completezi un combo de 7 carti consecutive de aceeasi culoare.

 

 

 

Pentru realizarea punctajului maxim este recomandat sa faci combinatii de cel putin 3 carti, a caror valoare adunata sa fie cat mai mare. Un rol major in obtinerea celor 3000 de puncte este ca fiecare jucator sa cunoasca valoarea fiecarei carti:

  1. Cea mai mare carte este doiarul, sau „deuce”, asa cum este cunoscut de jucatorii pasionati de Buraco. Este creditata cu 20 de puncte, ceea ce o face cea mai temuta si totodata cea mai apreciata carte din joc. De ce? Pentru ca are functie de wild, adica poate sa inlocuiasca orice carte din joc.
  2. Asul ocupa si el un rol important, valoarea atribuita fiind de 15 puncte. Este de asemenea versatil, putand fi folosit atat la inceputul unei suite, cat si la sfarsitul acesteia, dupa K.
  3. Cartile 8, 9, 10, J, Q, K valoreaza 10 puncte.
  4. Cartile cele mai mici ca valoare sunt 3, 4, 5, 6 si 7 si sunt creditate cu cate 5 puncte.

 

 

Cum a evoluat Buraco?

Originile sale il plaseaza in Uruguay in anii 1940, unde se practica cu ajutorul cartilor de joc, fiind strans legat de Canasta. Jocul era de gasit si in Argentina, diferenta fiind ca jucatorii nu foloseau carti, ci table sau pietre similare jocului de Rummy.

Brazilia este tara din America de Sud care il preia si il face cunoscut sub numele de Biriba, Canastra sau Perida. Cele mai cunoscute astfel de variatii sunt jocul inchis si deschis de Buraco. 

  • Jocul inchis presupune ca Pots, gramada de carti formata din doua calupuri de 11 carti puse unele peste altele, sa aiba vizibila doar ultima carte. 
  • Jocul deschis impune ca realizarea canastrei sa se faca fara wild, adica doiar sau joker. Combinatia care aduce puncte este cea realizata din suite, nu din carti de aceeasi valoare.

 

 

Sfaturi si recomandari pentru jocul Buraco

  • O buna strategie presupune sa nu te focusezi pe terminarea mainii pe care o ai. Trebuie sa te concentrezi pe obtinerea punctelor, astfel incat sa iti duci echipa la realizarea totalului de 3000 de puncte.
  • Este extrem de important ca atunci cand faci echipa, sa te bazezi pe partener, adica sa il cunosti cat mai bine ca personalitate dar si ca stil de joc. Poti sa vorbesti cu partenerul pe durata jocului, insa trebuie sa fii atent sa nu dezvalui din greseala pasul pe care vrei sa il faci. Doar asa vei avea avantaj in fata celorlalti jucatori.
  • Atat tu cat si partenerul de joc trebuie sa va concentrati atentia asupra oponentilor si sa speculati orice greseala a acestora. Ideal este sa nu etalezi cartile inaintea adversarilor, astfel incat sa vezi ce decarteaza acestia in functie de cartile pe care le au.
  • Gandeste-te de doua ori inainte de a etala, astfel incat sa nu intri in gaura, adica sa cumulezi punctaj negativ care sa duca in final la pierderea jocului.
  • Nu in ultimul rand, joaca relaxat, pentru a putea lua cele mai bune decizii. Nu este loc aici pentru stres, nervozitate sau agresivitate in joc, pentru ca aceste ingrediente iti vor aduce esecul.

 

 

 

Daca esti iubitor ce Canasta sau Rummy, acest joc nu are cum sa nu iti placa. Desi se poate juca si in doi, 4 jucatori la masa este combinatia perfecta pentru acesta. Nu ramane decat sa iti alegi partenerul de joc, sa respecti setul de reguli Buraco, sa iei deciziile corecte si sa te feliciti pentru ca esti invingator!

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Aboneaza-te la LIVE pe YouTube & poti castiga 50 RON! >>
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by