Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Cine a inventat sahul: asa-zisul sport al mintii?

„Cine a inventat sahul?” este o intrebare la care inca nu s-a gasit un raspuns complet. Sunt multe controverse asupra paternitatii jocului de sah, astfel incat nu se poate indica cu exactitate unde s-a inventat si cine este persoana careia i se poate atribui calificativul de parinte al acestuia.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Cine a inventat sahul, de unde provine acesta si alte date despre istoria jocului?

Cu toate ca parerile sunt impartite, istoria sahului este legata de perioada infloritoare a Imperiului Persan. La aceea vreme, temutul imperiu era grandios, iar forta militara de care dispunea era una impresionanta. Ceea ce noi cunoastem astazi sub numele de Imperiul Persan era format, la vremea respectiva, din Iran, Pakistan, Tadjikistan, Afghanistan si o buna bucata din teritoriul Indiei.

 

 

 

Jocul isi justifica, astfel, provenienta, legenda care intareste acest fapt fiind cea a marelui vizir care inventeaza acest joc si il prezinta regelui persan. Boabele de grau cerute ca recompensa de vizir sunt si ele de natura sa intareasca aceasta idee, fiind stiut ca alimentele primare, ca si graul, erau folosite adeseori ca modalitate de troc in Imperiul Persan.

Legenda spune ca regele cade usor in capcana vizirului, care, profitand de marinimia acestuia, ii cere un bob de grau pentru primul patratel, 2 pentru al doilea si tot asa pana completeaza toata tabla de sah. Ceea ce, la inceput, parea ca va costa doar cateva boabe, ajunge sa goleasca hambarul regelui, intrucat progresia aritmetica folosita de vizir duce pana la al 64-lea patratel la milioane de boabe.

Legenda nu precizeaza daca regele si-a tinut sau nu promisiunea de a-l rasplati pe vizir. Odata cu invazia musulmana, jocul intra din Africa in Europa in secolul al VII-lea, astfel incat, in secolul al XVII-lea, sa avem forma consacrata a acestui joc.

Sursa foto: worldchess.com

 

 

 

Ce este sahul si care este rolul fiecarei piese?

Daca ne uitam cu atentie pe tabla de sah, vom observa ca majoritatea pieselor folosite au conotatii de razboi. Tabla de sah imita eminamente un camp de lupta, unde se intalnesc doua armate. Departajarea lor in doua culori de baza, respectiv alb si negru, intareste aceasta idee si duce cu gandul la eternul razboi dintre bine si rau. 

Scopul declarat al sahului este de a infrange adversarul, folosindu-se de functiile fiecarei piese, functii care sunt date de modul de deplasare a acestora pe tabla:

  • Astfel, pionii pot sa fie asimilati pedestrasilor sau infanteristilor, care sunt in prima linie a bataliei si care sunt sacrificati primii in razboi; 
  • In spatele acestora, se afla cavaleria, reprezentata de cal, ale carui miscari in forma de litera „L” sugereaza disponibilitatea deplasarii rapide in caz de atac, putand ajunge in cateva miscari in tabara adversa, dar si de aparare, putand reveni in campul propriu;
  • Turnul simbolizeaza castelul sau reduta de unde conducatorii, respectiv regele si regina, comanda batalia. Asa cum stii, regele se poate deplasa doar un patrat din tabla de sah, in orice directie, in timp ce regina este cea care dispune de toata aria tablei de sah, putand aplica lovitura fatala adversarului; 
  • Nebunul simbolizeaza garda personala a regelui si se poate deplasa pe oricare patratel – doar pe diagonala.

Din cele 16 piese atribuite unui jucator, 8 sunt pioni, 2 reprezinta turele sau turnurile, 2 sunt nebuni, in timp ce piesele cele mai valoroase sunt intr-un singur exemplar, respectiv regele si regina. Scopul jocului este capturarea regelui, iar actiunea prin care jocul se incheie in favoarea unui jucator se numeste „sah mat”.

 

 

 

Comparatia de mai sus poate parea deplasata, insa nu este deloc asa. In Imperiul persan, jocul era cunoscut sub numele de sah mat, unde „sah” inseamna rege si „mat” este termenul pentru moarte. Prin extensie, „sah mat” este termenul care presupune capturarea regelui si incheierea, practic, a jocului.

Popularitatea jocului de sah este una imensa. Faptul ca poate fi jucat la orice varsta, de catre oameni din clase variate ale societatii este unul dintre beneficiile acestui joc. Relaxant si competitiv, linistitor si, in acelasi timp, plin de adrenalina, sahul a fost, ramane si va fi cel mai iubit si frumos joc din istoria omenirii.

 

 

De ce este important sa stim sa jucam sah?

In primul rand, este important sa stim sa jucam sah pentru ca perpetuam un joc de mii de ani care este si va fi mereu la moda.

In al doilea rand, este sportul mintii, ceea ce este de natura sa dezvolte intelectul celui care il practica.

Apoi, este un joc extrem de competitiv, dezvoltat pe tot mapamondul, care presupune organizare de turnee, la care participa, in mod frecvent, mii de oameni, de toate varstele si din toate categoriile sociale.

In final, jocul de sah te poate duce la obtinerea celui mai ravnit titlu, cel de Mare Maestru in sah.

 

 

 

Desi nu stim cu exactitate cine a inventat sahul, cert este ca a lasat o mostenire care va dainui etern pe acest pamant. Prin excelenta un sport al mintii, sahul contribuie la cresterea intelectului uman, marindu-i capacitatea de analiza si asumarea deciziilor.

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *