Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Cine a inventat tablele? Punctul de plecare, alternative si curiozitati despre istoria jocului de table

Cu siguranta ca jocul de table este cel mai popular in tara noastra. Se intalneste in toate parcurile din orasele tarii, la scarile de bloc, pe plaja, pur si simplu oriunde. Dar, te-ai intrebat vreodata care a fost punctul lor de pornire, istoria sau chiar cine este “vinovat” pentru aducerea lor pe lume? Afla chiar acum!

Cine a inventat jocul de tableSursa foto: Wikipedia.org

 

 

Despre jocul de table

Asa cum reiese si din denumire, jocul de table se desfasoara pe o tabla pliabila de joc. In interiorul ei se pot depozita piesele de joc si totodata se poate depozita cu usurinta oriunde.

 

 

Apoi, pretul unui joc de table este unul mai mult decat decent, fiind de obicei nici mai scump nici mai ieftin de 50-100 de RON, sau chiar mai mult (in functie de preferintele clientului). In cazul in care nu stii cu exactitate din ce este format un joc de table, citeste randurile de mai jos!

  • O tabla de joc infatiseaza 24 de pozitii in care pot fi asezate pulurile, pozitii identificate de o forma geometrica de triunghi 
  • 30 de piese sau puluri de joc, cate 15 pentru fiecare jucator. Acestea au 2 culori distincte, de obicei alb si negru pentru a fi usor de identificat si de manipulat pe parcursul jocului
  • O pereche de zaruri clasice, care pot sa difere ca marime si cu ajutorul carora se initiaza jocul si se muta pulurile jucatorilor 

Acum ca ti-ai facut o impresie generala despre cel mai popular joc de socilaizare din Romania, trebuie sa afli de unde a pornit si de cine a fost inventat.

 

 

Cine si cand a inventat jocul de table?

Alaturi de Go si Sah, jocul de table este unul dintre cele mai vechi din lume. Nu este de mirare ca originile sale se afla in Iran, mai exact in Mesopotamia de altadata. Cele mai recente descoperiri in zona arata ca existau in acea perioada zaruri executate din oase de origine umana cu ajutorul carora se mutau piesele pe tabla de joc.

jocul de table invetatorSursa foto: Wikipedia.org

Desi se joaca in 2, tablele au in continuare adepti din toate categoriile sociale, indiferent de varsta acestora. Se practica in egala masura atat de cei tineri cat si de cei mai in varsta datorita simplitatii si spiritului competitiv indus jucatorilor. Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca nici in momentul de azi NU se cunoaste cu exactitate cine a dat startul jocului de table.

Acelasi spirit competitiv se pare ca placea si stramosilor nostrii, existenta sa in lume de peste 5000 de ani fiind dovada popularitatii de care acesta continua sa se bucure si in ziua de astazi. Este evident ca jocul a suferit transformari majore insa, principiul a ramas acelasi. Doi jucatori se infrunta pe tabla de joc pentru a scapa cu piesele proprii din casa inamicului, pentru a le aduce la siguranta in casa proprie si pentru a le scoate de pe tabla inaintea competitorului.

 

 

Denumirea de table apartine romanilor, care, se pare ca il indrageau extrem de mult si il numeau Dudecum Scripta et Tabulae, sau mai pe scurt Table. Popularitatea de care acest joc se bucura in timpul Imperiului Roman se regaseste pe numeroase fresce care impodobeau vilele cetatenilor romani, scene care infatiseaza 2 jucatori de table asistati de catre cunoscuti sau familie.  In istorie, jocul il reprezenta chiar pe imparatul Nero ca fiind un impatimit al acestui joc si care, la un moment dat a organizat chiar un campionat de table. Nu se cunosc detalii cu privire la castigator, insa inca de pe atunci jocul starnea pasiuni si spirit competitiv, caracteristici care s-au pastrat pana in zilele noastre.

 

 

3 lucruri pe care nu le stiati despre istoria jocului de table

Ca orice joc care a strabatut timpul, si cel de table are cateva secrete pe care nu toata lumea le cunoaste. Sunt demne de mentionat 3 lucruri care se leaga de acest joc si care s-au facut remarcate de-a lungul timpului.

  • Implicarea bisericii catolice in interzicerea acestui joc. Considerat diabolic pentru ca era un joc care se juca cu zaruri, biserica l-a interzis cu desavarsire pentru o lunga perioada de timp, luand si masuri de-a dreptul drastice. Nu se stie ce se intampla cu practicantii acestui joc insa, jocul in sine era ars impreuna cu carti considerate malefice. Din fericire, existau jucatori care au practicat in continuare acest joc si care au dus mai departe jocul de table in ciuda tuturor restrictiilor impuse de biserica.
  • Desi imparatul Nero juca table intr-un mod care se poate compara cu un turneu, un asemenea eveniment a fost organizat de abia in anii 60. Prima atestare a unui turneu oficial de table are loc in anul 1964 sub atenta supraveghere a Altetei Sale Imperiale, printul Alexis Obolensky. Cunoscut ca un jucator redutabil, printul Obolensky infiinteaza in Manhattan primul Club Mondial de Table al carui presedinte devine. De atunci se organizeaza frecvent campionate de table astfel incat jucatorii pasionati sa isi poata dovedi talentul si indemanarea.
  • Putina lume stie ca cel mai bun material din care se poate realiza tabla de joc este banala bachelita. S-a dovedit de-a lungul timpului ca acest material este cel mai indicat a fi folosit la acest joc datorita rezistentei sale crescute la frictiune. Pe o asemenea suprafata se pot muta puluri fabricate din plastic, lemn, metal sau orice alt material care se preteaza la acest lucru fara a aduce modificari majore tablei de joc.   

 

 

 

Care sunt alternativele de jocuri pe care le poti incerca in afara de table?

Tablele sunt un joc de doi, insa de multe ori este posibil sa fi singur si sa iti doresti sa fii intampinat de mai multi prieteni atunci cand il vei juca. Din fericire, exista o intreaga paleta de jocuri care poate indeplini ambele conditii, in functie de numarul de participanti. Astfel, poti alege sa practici:

  • Jocuri de noroc care se regasesc din abundenta in oferta casinourilor online. Nu ai nevoie de un partener sau mai multi pentru a accesa un asemenea joc, trebuie doar sa intri pe pagina site-ului dorit, sa faci o depunere si sa incepi jocul. Poti incerca indragitele pacanele daca cauti ceva simplu, sau chiar jocuri de masa precum ruleta ori blackjack-ul. Si daca nici acestea nu te multumesc, poti alege din jocurile de loto internationale sau bingo.

 

  • Jocuri clasice de socializare pe care le-ai incercat de nenumarate ori. Sunt ideale pentru un numar mare de jucatori si se preteaza de minune pentru o sambata seara impreuna cu prietenii sau familia. Poti incepe cu Monopoly, unde vei intra in societatea capitalista americana cumparand proprietati, imprumutand de la banca si cumuland cat mai mult capital, care poate sa te faca castigatorul jocului. Daca pietrele iti plac mai mult, ai la dispozitie jocul de Mahjong unde trebuie sa gasesti perechea unei carti, iar daca jocul de Rummy este preferatul tau, poti alege sa joci pe tabla sau pe modul etalat.

 

  • Jocurile de poker sunt ideale pentru a-ti pune in valoare strategiile de joc. Cel mai popular astfel de joc este poker Texas Hold’em, unde o sa primesti, ca orice participant la joc, 2 carti pe care trebuie sa le folosesti pentru a realiza combinatiile clasice de poker. Te ajuta faptul ca dealerul pune pe masa 5 carti, in 3 etape care poarta numele de flop, turn si river. Ultima faza a jocului este cea de showdown, cea in care jucatorii arata cele 2 carti primite si se determina combinatia cea mai tare si implicit castigatorul potului. Un alt joc de poker, la fel de incitant il reprezinta Omaha Poker. In acest joc o sa primesti 4 carti de joc cu ajutorul carora poti forma 2 maini castigatoare, potul fiind impartit in doua, pentru cea mai buna mana si cea mai slaba. Denumirea acestui joc este Omaha Hi/Lo si regulile de joc sunt usor de invatat si mai ales de aplicat.

 

 

 

  • Jocurile copilariei trezesc amintiri placute oricarui jucator care alege sa le practice si cu siguranta ca inca le joci cu prietenii sau familia. Cel mai bun exemplu este jocul de Macao, unde de multe ori pot participa pana la 8 jucatori, ceea ce este minunat daca familia ta este una numeroasa. Regulile sunt simple, fiecare primeste cate 5 carti din tot pachetul si dealerul pune pe masa de joc o carte cu fata in sus. Peste aceasta carte jucatorii decarteaza una la acelasi semn, la aceeasi valoare sau chiar pot da pedepse celorlalti daca sunt in posesia unei carti de J sau de 2. Jocul se incheie atunci cand un jucator striga Macao si urmeaza sa decarteze ultima carte cu care a ramas in mana. La fel de bine se muleaza si jocul Razboi sau Popa Prostu.

cine a inventat tableleSursa foto: youtube.com

Cu o istorie de peste 5 milenii, jocul de table continua sa faca furori. Isi gaseste cu usurinta adepti de toate varstele atat prin simplitatea regulilor de urmat cat prin spiritul competitiv adus celorlalti jucatori. Cum sa nu iti doresti sa “zdrobesti” adversarul dand 2 marturi consecutive sau sa ai parte de un 6:6 atunci cand ai cea mai mare nevoie de el. Tot ce iti va mai ramane de facut este sa cumulezi cat mai multa experienta, sa participi la cat mai multe turnee si sa te bucuri de beneficiile pe care acest joc le aduce in viata ta!

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Aboneaza-te la LIVE pe YouTube & poti castiga 50 RON! >>
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by