Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Mart tehnic la table – sau cum sa castigi partida dintr-o singura linie

Jocul de table este unul extrem de popular in randul romanilor. Intalnit in parcuri, la scarile blocurilor sau pur si simplu jucat in familie, are, uneori, efectul de a te „rupe” de la grijile zilnice si de a te destinde intr-un mod placut. 

Sursa foto: wikihow.com

Inventat de catre romani, „tabula”, caci asa se numea in Imperiul Roman, a evoluat in jocul de table contemporan atat de indragit. O parte a acestei evolutii consta in modalitatea de castig. Pentru a afla ce inseamna acest lucru, nu ezita sa citesti cu atentie randurile de mai jos.

 

 

 

Ce inseamna mart tehnic?

Sa castigi un joc complet de table – varianta romaneasca – presupune sa castigi 3 linii (runde), o linie si un mart sau 2 marturi. Sau, daca luam in considerare ca exista 3 tipuri de mart la table, avem si mai multe moduri de a castiga:

  • Mart simplu – daca ai reusit sa ajungi cu piesele „acasa” si le scoti pe toate inainte ca adversarul tau sa scoata minim una dintre piese, atunci se cheama ca ai „dat” mart. Este punctat dublul unei linii.
  •  Mart tehnic – presupune sa ai toate piesele in casa si sa le scoti in intregime, atata timp cat competitorul tau mai are una sau mai multe piese in casa ta sau are una sau mai multe piese pe bara de mijloc asteptand un zar norocos sa „intre” la tine in casa. Martul tehnic valoreaza 3 linii.
  • Mart tehnic „romanesc” – este o variatie gasita in tara noastra noastra, care presupune de asemenea sa iti aduci piesele in casa si sa le scoti inaintea competitorului, insa si zarul trebuie sa te ajute, pentru ca in urma valorificarii lui sa „ramai” pe toate cele 6 triunghiuri din casa cu cate 2 piese pe fiecare. Si martul romanesc valoreaza 3 linii

 

 

 

Cum sa dai mart tehnic la table? Sfaturi si strategii.

Retine ca o partida de table este extrem de antrenanta si iti pune la incercare atat norocul cat si inteligenta. De obicei, jucatorii practica varianta de castig la doua din trei partide, astfel incat castigatorul este cel care a castigat, evident, minim doua partide din trei. 

O runda, insa, nu seamana cu alta. Poti considera o partida castigata daca ai luat trei linii, daca ai o linie si un mart sau daca ai doua marturi consecutive. O linie este castigata daca reusesti sa-ti aduci pulurile in casa si sa le scoti pe toate inainte ca adversarul sa faca la randul lui acest lucru. Daca ambii jucatori ajung cu pulurile proprii in casa si incep sa le scoata, totul se va transforma intr-o intrecere la capatul careia va iesi la iveala castigatorul. Martul insa valoreaza cat doua linii la un loc si este de departe cel mai ravnit castig in jocul de table. Insa, pentru acest lucru este nevoie de noroc dar si de cateva sfaturi sau strategii:

  1.  Studiaza in prima partida modul in care joaca adversarul. Observa daca stilul de joc este unul agresiv, sau, dimpotriva, defensiv si construieste-ti, la randul tau, o strategie de contraatac. In afara de stil, observa daca norocul este aliatul constant al adversarului de joc. Daca cele mai multe zaruri sunt mari si dublele ii vin destul de des, asta inseamna ca poate ajunge mai repede decat tine in casa cu toate piesele. In acest caz, trebuie sa ii blochezi iesirea cu cele 2 puluri care se gasesc la tine in casa cu orice pret. Tehnica se numeste blocare si o vom detalia in continuare:
  2. Blocarea inseamna sa construiesti cat mai multe ziduri in casa, astfel incat sa ii zadarnicesti adversarului orice oportunitate de scapa cu ele si de a ajunge in casa lui. De exemplu, ideal este sa ii blochezi iesirea cu zarul de 6. Daca ai facut poarta acolo, inseamna ca deja ai 3 blocaje realizate. Apoi, incearca sa faci cat mai multe porti in casa, din aproape in aproape, pana reusesti sa-l blochezi in totalitate. Este solutia ideala pentru ca si daca isi aduce toate celelalte piese in casa, cele doua pe care tu le ti prizoniere, iti vor mari sansele de a castiga.
  1. Fa un blocaj puternic in casa lui, daca observi ca da numai zaruri mari. Cea mai buna varianta ar fi sa te deplasezi cu cele doua puluri in mijlocul casei adversarului. Obtii in acest fel 2 avantaje bune. In primul rand, il faci sa creada ca are nevoie sa realizeze blocaje care sa te tina pe loc. Al doilea rezulta din faptul ca, fiind pozitionat in mijlocul casei adversarului, ai posibilitatea sa ajungi rapid in casa proprie cu un zar norocos de 6/6 sau 5/5. Daca ai reusit sa il si blochezi in casa proprie, atunci esti aproape de a castiga prin mart.
  2. Alternarea de strategii este un aspect pe care orice jucator de table trebuie sa il aiba in vedere. Joaca agresiv daca zarurile te ajuta si nu ezita sa ii scoti afara unul sau doua puluri. Acest lucru il va intarzia, pentru ca trebuie din nou sa intre in casa ta si sa refaca circuitul de aducere a acestora in casa proprie. Daca zarurile nu tin cu tine, incearca sa il blochezi cat mai mult. Nu uita sa ai si tu, la randul tau, cat mai multe piese acoperite, astfel incat sa nu ii dai posibilitatea sa te scoata afara. Daca reusesti sa si construiesti in casa cat mai multe blocaje, poti avea sansa sa dai un mart de poveste.

 

 

 

Desi destul de greu de realizat, un mart tehnic, ramane un “deziderat” pentru orice jucator de table care isi doreste sa castige in fata adversarului sau.

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incearca-ti Aici Norocul!