Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Cum se joaca table? Esti novice si nu te-ai mai jucat? Stop! NU o face pana NU citesti acest ghid!

Jocul de table este unul dintre cele mai cunoscute si mai indragite din lume. Chiar daca are o vechime considerabila, acesta ramane in top si in prezent. Zgomotul facut de zarurile aruncate pe tabla de joc este inconfundabil. Daca nu ai avut pana acum ocazia sa inveti cum se joaca table, urmareste acest ghid si descopera „tainele” sale pas cu pas.

 

 

Cum a evoluat jocul de table?

Jocul de table se pierde in negura timpului. Exista dovezi ca un joc similar era popular in Imperiul Roman. Denumirea sa a inceput sa evolueze treptat. Deci, totul a fost conceput de la „tabula” – joc care se desfasura pe o tabla/plansa, imprumutat de la poporul egiptean. Exista foarte multe similitudini & diferente intre jocul roman cu numele tabula si jocul de table contemporan pe care il stim astazi.

  • Cea mai importanta asemanare este ca jocul se desfasura pe o plansa care folosea cate 15 piese pentru fiecare jucator in parte.
  • Diferenta principala consta in faptul ca piesele nu erau puse pe tabla, ci se asezau dupa aruncarea cu zaruri de catre fiecare jucator, mutarea lor ulterioara respectand regula acelor de ceas.
  • Numarul de zaruri folosit era de trei, fata de doua cat se folosesc astazi. Scopul era acelasi, respectiv sa ridici de pe tabla de joc cele 15 piese inainte ca celalalt jucator sa faca acest lucru.

Sursa foto: backgammontableguide.com

Cu toate ca aceste asemanari te-ar putea determina sa crezi ca originea este romana, cercetatorii au presupus ca jocul isi trage radacinile din Iran – acelasi loc din care a luat nastere si sahul. Prin excelenta, sahul este un joc „al mintii” care se bazeaza pe strategie si capacitatea de a „vedea” in viitor urmatoarele mutari. Desi nu e la fel de complicat precum sahul, jocul de table imbina perfect atat partea de strategie, cat si cea de noroc.

 

 

Cum se joaca table si ce reguli trebuie sa aplic?

Mai mult ca sigur ca pana acum ti-ai facut o idee generala despre acest joc, asa ca acum este timpul sa te familiarizezi cu regulile sale. Gameplay-ul sau nu e „rocket science”, insa trebuie sa cunosti si sa aplici cat se poate de bine setul de reguli de table. Din acest motiv, te vei familiariza cu: aspectul plansei de joc, numarul pieselor & numarul de zaruri folosite.

 

 

  • Cum se joaca? 

Sunt cateva seturi de reguli la table cu care trebuie sa te familiarizezi, cum ar fi ca:  tabla de joc este impartita in doua sectiuni – in partea dreapta se gaseste “casa” ta. Aceasta semnaleaza locul in care trebuie sa aduni toate piesele de joc. Odata ajunse acolo, toate cele 15 piese trebuie scoase in totalitate de pe tabla, cu ajutorul combinatiilor de numere pe care le obtii dupa aruncarea zarurilor. Fa acest lucru inaintea adversarului tau si vei fi declarat castigator!

  • Cum incepe jocul de table? 

Regulamentul spune ca acest joc trebuie sa fie jucat de doi jucatori. Cei doi arunca cate un zar. Daca unul din ei va obtine cea mai mare valoare, atunci acela va fi cel care va incepe mutarea primul. Aceeasi persoana trebuie sa mai arunce zarul pentru a vedea cu cate pozitii se muta pe tabla.

  • Ce sunt pulurile?

Pulurile sunt “pionii” pe care ii vei muta in jocul de table. De obicei, culoarea acestora este neagra si alba.

  • Cum se muta piesele si se marcheaza spatiile? 

Regula de mutare a pieselor este de la stanga la dreapta, exact asa cum privesti tabla de joc. Misiunea ta este sa le aduci pe toate 15 in „casa” pentru a fi declarat castigator. Zarurile si combinatiile acestora au un rol foarte important pentru ca determina castigatorul (adica cel care va muta toate cele 15 piese de joc in casa). Ocuparea unui spatiu este desemnat de cele 6 sageti alungite (colorate de obicei in negru si rosu). Pe aceste sageti poti amplasa doua sau mai multe puluri. Eliberat, acel spatiu se va putea ocupa de adversar.

 

 

 

  • Dubla

Cea mai dorita si de efect dubla este cea „ 6-6” pentru ca, daca alegi sa muti o piesa/mai multe care ocupa un spatiu de pe tabla de joc, ai posibilitatea de a ajunge cu ele repede in casa. Asta se va intampla daca in calea ta nu sta un spatiu blocat de adversar. Dubla se poate folosi pentru a muta intre doua si patru piese.

  • Ce este un blocaj?

Ambele zaruri sunt identice si inscriptionate pe cele sase fatete cu numere de la 1 la 6, prin urmare blocajul presupune ca tu sa ai pozitionate pe toate cele 6 spatii doua sau mai multe puluri astfel incat adversarul sa nu le poata depasi. Indiferent de combinatia data de zaruri, oponentul nu va putea trece de blocaj. In practica, adversarul nici nu mai arunca cu zarurile asteptand sa deblochezi un spatiu care ii va oferi sansa sa mute pulurile.

  • “Descoperirea” si inchiderea jocului de table

La table, se psune ca esti “descoperit”  atunci cand ai o singura piesa asezata pe un spatiu. Avand in vedere ca blocajul adversarului consta in acoperirea unui spatiu de maxim 2 puluri, descoperirea este o actiune de risc. De ce? Pentru ca acea piesa poate fi capturata de oponent inainte de a intra cu ea in casa.

Inchiderea jocului presupune ca toate cele 15 puluri sa fie in „casa”, conditia fiind sa ai minim 2 puluri pe fiecare camp/spatiu. Trebuie doar sa ai grija ca, in momentul in care incepi sa ridici pulurile de pe tabla, sa nu te lasi descoperit pentru ca oferi sansa de castig adversarului doar daca acesta mai are piese in casa ta. Esti desemnat castigator doar atunci cand ai scos toate pulurile de pe tabla si le-ai bagat in casa. Aceste reguli table sunt extrem de importante, asa ca da-le atentie!

Sursa foto: thelacmastore.com

 

  • De ce se scot piesele 

In momentul in care toate piesele sunt in casa, misiunea principala a jucatorilor este a le aduce in propria casa si de a le scoate de pe tabla. Practic, trebuie sa „migrezi” din casa adversarului si sa incepi sa scoti piesele pe rand, prin propria casa.

Pentru a-ti recupera piesa, trebuie sa intri in joc doar daca dai cu zarul un numar liber in casa adversarului. Practic, intrarea ta inapoi in joc se va face prin casa oponentului. Daca ai inceput sa ridici pulurile si jocul te forteaza sa descoperi o piesa pe care adversarul tau o captureaza, trebuie sa intrerupi ridicarea lor pana cand le scoti in casa.

  • Victorie simpla vs mart 

Daca ai parcurs cu atentie paragrafele anterioare, atunci ai inteles ca scopul este sa scoti piesele de pe tabla inaintea celuilalt jucator. Ai aici doua posibilitati:

    • Victoria simpla este cea in  care reusesti sa scoti toate piesele de pe tabla, inainte de adversar.
    • Mart se refera la faptul ca tu sa scoti piesele chiar daca de-a lungul jocului oponentul a introdus una sau mai multe puluri in casa ta. Daca ai reusit acest lucru se cheama ca ai realizat o victorie tripla.

Un joc de table castigat corect aduce satisfactii si iti intareste increderea in puterea ta de decizie. Deci, acum ca stapanesti regulile jocului de table, este timpul sa-ti faci o idee despre strategiile ce se pot aplica astfel incat sa ti se mareasca sansele de castig.

 

 

 

Dupa ce invat cum se joaca table, ce strategii pot folosi?

Jocul de table nu este, totusi, sah, prin urmare, strategiile pe care le poti folosi nu sunt atat de complicate. Intuitia te poate ghida pe tot parcursul jocului si te poate transforma intr-un castigator. Orice strategie are efect maxim daca este folosita in momentul potrivit.

  • Ancoreaza!

Una din cele mai bune strategii la table o reprezinta ancorarea, un termen imprumutat din marina care se potriveste de minune in acest context. Ideea de baza este ca jucatorul sa tina cel putin doua puluri pe un camp din casa oponentului. Strategia limiteaza posibilitatile de blocare venite din partea adversarului. Este o tactica pe care trebuie sa o gandesti bine, pentru ca, aplicata necorespunzator se poate intoarce impotriva ta, dand posibilitatea adversarului sa te faca sa pierzi.

  • Distribuie! 

Este o alta strategie care care iti poate oferi posibilitatea de castig. Aceasta iti sugereaza sa nu pastrezi pe un camp mai mult de 4 puluri. Ideal este sa nu ai mai mult de 3 piese pentru a putea asigura mobilitatea in joc (pentru a mari numarul de variante de mutare fara sa pui in pericol piesele).

 

 

  • Joaca-te table repede!  

In acest caz, jucatorul trebuie sa incerce sa adune rapid toate pulurile in casa. Inconvenientul este ca te bazezi foarte mult pe noroc, pentru ca iti trebuie zaruri mari ca sa poti pune strategia in aplicare. Daca si oponentul tau are acelasi noroc, atunci situatia se complica putin.

Trebuie sa intelegi ca orice strategie tine de noroc, de zarurile aruncate si de momentul in care vei sa o aplici.

Jocul de table este eminamente un joc de societate, pentru ca te lasa sa interactionezi la nivel uman atat cu adversarul pe care il ai in fata, cat si, eventual, cu publicul care urmareste cu interes acest joc din spatele calculatorului. Totodata, este un joc in care trebuie sa stapanesti foarte bine regulile, sa stii sa te folosesti atunci cand este nevoie de strategii si sa ai noroc. Nu mai trebuie decat sa gasesti proportia in care sa poti combina cele trei ingrediente secrete pentru a fi desemnat de fiecare data castigator!

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. cornel

    esti obligat sa faci zarul mare in casa la scos?

  2. Grigore Sorin

    Am un pul pe poziția 6 și doua pe poziția 2.adversarul e în casa mea pe poziția 1. Eu dau 6,2 pe zar. Întrebarea mea, pot sa fac 2 și după sa scot 6?sau sunt obligat sa scot și de la 2 și de la 6?

    • Cazinoz

      Poti sa faci 2 si apoi sa scoti 6

Alatura-te aici GRATUIT!

Aboneaza-te la LIVE pe YouTube & poti castiga 50 RON! >>
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by