Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Reguli Monopoly: Ghidul jocului de societate care a pornit de la visul american

Monopoly este un joc de societate care a pornit de la conceptul visului american – acela de a te imbogati rapid. In societatea americana a secolului trecut, pentru a face primul milion de dolari, cea mai buna investitie era sa plasezi banii in proprietati imobiliare – asa se intampla si in Monopoly. Este un joc care aduna oamenii impreuna, imbinand in mod placut partea de strategie si de amuzament cu cea de hazard.

Sursa foto: amazon.com

Cand si cum a luat nastere Monopoly?

Povestea Monopoly debuteaza la inceputul secolului al-XX-lea, in anul 1904, cand o tanara doamna din Statele Unite ale Americii, de meserie dactilografa, inventeaza un joc de societate care aduce in prim plan ideea de proprietate, bazata pe capitalismul american. Jocul se numeste „Landlord’s Game”, ceea ce in traducere libera inseamna “Jocul Proprietarului”. Este posibil ca doamna Elizabeth Magie sa fi fost dactilografa la un tribunal in care majoritatea cazurilor primite erau de origine imobiliara, fapt care i-a si insuflat ideea de a inventa acest joc.

 

 

Cert este ca „Landlord’s Game” continea doua tipuri de obiective:

  • Primul obiectiv consta in adunarea de proprietati si dezvoltarea acestora;
  • Al doilea are legatura directa cu tot ce inseamna colectarea banilor din chirii.

Sursa foto: 99percentinvisible.com

Pana la urma, jocul scoate in evidenta posibilitatea de a te imbogati rapid prin cumpararea de proprietati imobiliare. „Landlord’s Game” introduce, de asemenea, si institutia bancara, speculand ideea ca oricine poate fi bogat daca are o idee de afaceri si daca beneficiaza de un imprumut bancar. Oamenii au fost incantati de acest board game ce a inceput sa capete radacini in cele mai mari campusuri universitare din America, precum Harvard sau Columbia.

Apoi, un somer american, pe numele sau Charles Darrow, il aduce in atentia publicului in anul 1934. Desi au fost produse la inceput doar 5000 de exemplare ale jocului, oamenii au fost din ce in ce mai interesati de joc, acesta urmand sa fie raspandit in toate colturile lumii.

Cu alte cuvinte, actualul Monopoly este o versiune imbunatatita a jocului creat de Elizabeth Magie si Charles Darrow. Odata cu 1934, Monopoly devine „propulsat” in societatea americana. Chiar si in prezent, Monopoly te cucereste instant, fiind printre cele mai distractive board game-uri din lume.

Cum se joaca Monopoly?

Diferenta dintre reusita si esec consta in setul de reguli Monopoly pe care trebuie sa-l inveti daca vrei sa ai parte de o experienta buna de joc. Inainte de te familiariza cu ele este foarte important sa cunosti cateva lucruri esentiale (mai ales daca esti novice). Nu este atat de dificil sa stii cum se joaca Monopoly; trebuie doar sa te bazezi pe noroc si logica.

  • Care este scopul jocului ?

Scopul jocului Monopoly este relativ simplu. Pentru a castiga, trebuie sa:

  1. Cumperi proprietatile 
  2. Inchiriezi
  3. Vinzi 
  • Din ce este format jocul?

Ca mai toate jocurile de societate, Monopoly presupune existenta unei planse de joc care este impartita in 40 de spatii/casute (locurile dreptunghiulare pe care aterizeaza pionii jucatorilor)  dintre care 12 sunt reprezentate de hoteluri si 32 de case.

Sursa foto: artofplay.com

Ai la indemana:

  • 2 zaruri
  • Figurine – sunt pionii reprezentativi pentru jucatori. Fiecare isi alege pionul preferat pentru a face mutari cu el, odata ce un player arunca zarurile
  • 28 de carti – sunt titluri de proprietate – cartile care sunt acordate jucatorilor ce cumpara proprietati in Monopoly
  • 16 carti Community Chest – aceste carti pot oferi jucatorilor, de cele mai multe ori, diferite sume de bani.
  • 16 carti de tip „Chance” – ele pot muta jucatori pe alte casute, da pedepse sau oferi sume de bani.
  • Bancnotele – sunt de 1$, 5$, 15$, 20$, 50$, 100$, 500$

 

 

  • Cum se impart piesele la Monopoly?

Trebuie sa ai de la inceput 1500 de dolari pe care ii primesti de la bancher. Practic, fiecarui player i se dau doua bancnote de 500, doua de 100, 2 de 50, 6 de 20, 5 de 10, 5 de 5 si 5 de 1. Cartile Chance si cele comunitare se amplaseaza pe spatiile din joc special concepute pe plansa. Alegi figurina care te reprezinta si arunci zarul pentru a da startul distractiei.

Sursa foto: gamesmen.com.au

  • Cine este bancherul?

Bancherul este selectat aleatoriu de catre ceilalti jucatori. Daca sunt 4 jucatori, atunci bancherul poate indeplini si rolul de jucator, caz in care fondurile vor fi distincte fata de cele detinute de bancher. Daca numarul de jucatori este mai mare de 5, bancherul nu mai poate fi si jucator.

  • Cine este banca?

Banca este institutia reprezentata de bancher. In acest joc, ea detine initial tot ceea ce inseamna proprietati – fie ca sunt case sau hoteluri. In afara de asta, ofera imprumuturi & plateste salarii si bonusuri.

  • Jocul in sine

Fiecare jucator arunca cu zarurile, iar combinatia cea mai mare determina participantul care va incepe jocul. Toti jucatorii isi pozitioneaza figurinele alese in casuta de start, urmand ca dupa ce arunca zarurile sa mute rezultatul adunarii celor doua in sensul jocului. Casuta iti ofera posibilitatea de a cumpara si a vinde, de a plati chirie, de a face inchisoare sau de a trage o carte Wild.

 

Regulile Monopoly pe care orice jucator trebuie sa le stie!

Jucatorii trebuie sa invete cum se joaca Monopoly, cunoscand mai intai felul in care functioneaza jocul si componentele lui. Doar in acest mod poti sa iti asiguri sanse rezonabile de castig. A venit astfel momentul in care trebuie sa afli care este setul de reguli Monopoly, dar si actiunile pe care trebuie sa le faci pe tot parcursul jocului.

  • Cumpara proprietati in Monopoly

Daca zarul te duce pe o proprietate pe care banca inca nu a vandut-o, ai posibilitatea sa devii proprietarul acesteia achitand bancii pretul cerut. Nu doresti sa cumperi o proprietate? Nu e problema, banca o scoate la licitatie si o vinde celui care ofera cel mai mult dintre toti jucatorii. Licitatia incepe de la orice pret. Chiar si jucatorul care a refuzat proprietatea poate sa liciteze impreuna cu ceilalti.

 

 

  • Actiunea de plata

Zarul te poate „arunca” pe una dintre proprietatile detinute de catre un alt jucator – caz in care trebuie sa platesti chiria tiparita pe actul de proprietate. Nu platesti daca actul este pus cu fata in jos, ceea ce denota faptul ca proprietatea a fost ipotecata.

  • Income Tax

O parte componenta din setul de reguli Monopoly este aceasta taxa care nu poate fi evitata. In income tax ti se ofera 2 variante:

– Platesti banca cu zece procente din toata averea ta.
– Platesti taxa generala impusa de banca care ajunge la 200 de dolari.

  • GO sau START

Atunci cand jucatorii trec prin casuta start in Monopoly sau primesc o carte de tip Chance care le da instructiunea de a se duce direct la start/”Go”; primesc salariul de 200 de dolari.

  • Regula pentru „jail”

Inchisoarea este un termen dezagreabil, insa, daca zarul te duce acolo, este necesar sa te conformezi. Ai oportunitatea sa iesi fiind doar „in vizita” daca zarul te-a pus in acea casuta. Poti sa folosesti cartea „ get out of jail” sau o poti cumpara de la un alt jucator platind in prealabil o taxa de 50 de dolari pentru a scapa mai repede. Nu uita ca pe perioada detentiei nu primesti cei de 200 de dolari, insa poti vinde sau cumpara proprietati ca si cum ai fi in libertate.

  • Ce faci atunci cand ai proprietati in Monopoly?

Proprietatile sunt simbolizate prin cateva culori care se intalnesc pe toata tabla de joc. Prin urmare, daca le detii pe cele de aceeasi culoare, iti poti mari numarul de proprietati cumparand cu credit bancar case. Nu poti amplasa mai mult de o casa per proprietate! Dupa epuizarea proprietatilor de aceeasi culoare, poti continua sa le cumperi si pe cele de culori diferite. In acest caz, proprietarul incaseaza in continuare chiria chiar daca nu are case amplasate pe ele.

  • Cum vinzi case sau orice alt tip de proprietati conform setului de reguli Monopoly?

In acest joc, proprietatile sunt cele care „fac si desfac”. Chiar daca sunt de tipul celor nedezvoltate care nu presupun constructii de cladiri, le poti vinde unui alt participant al jocului la un pret convenit pe cale amiabila. In cazul in care proprietatile au pe terenul lor constructii de case, nu le poti da pana cand banca nu recupereaza cladirile!

Iti poti recupera jumatate din banii dati pe cladiri prin vanzarea facuta de catre banca. Ai posibilitatea sa poti vinde acel teren fara restrictii.

  • Faliment

Falimentul este acelasi peste tot in lume si inseamna ca ai intrat in imposibilitate de plata pentru ca datorezi mai mult decat produci. In termenii care presupun respectarea de reguli Monopoly, esti considerat falimentat daca datorezi bani unui alt jucator fara a avea posibilitatea de returnare a lor, caz in care cedezi jucatorului toate proprietatile detinute, ceea ce te duce in mod inevitabil la iesirea din joc.

Ai obligatia sa vinzi bancii proprietatile la jumatate din pret, ca aceasta institutie sa returneze suma de bani datorata celuilalt jucator. In acest caz nefericit, predai tot ce ai, banca urmand sa vanda celorlalti participanti proprietatile pe care le detii, cu exceptia cladirilor. Si in acest caz, ai pierdut dreptul de a mai participa la joc, ultimul ramas fiind cel declarat castigator.

Sursa foto: toysrus.com.sg

 

Retine cele mai importante reguli Monopoly in mai putin de doua minute!

Pentru a juca Monopoly sunt anumite reguli pe care trebuie sa le respecti in asa fel incat sa iti maresti fara doar si poate sansele de castig. Tocmai de aceea am pregatit o scurta lista cu reguli de Monopoly pentru a le urmari mult mai usor.

  • Arunca cu zarul atunci cand iti vine randul si muta figurina pana ajungi in casuta destinata. In unele variatii Monopoly, jucatorul trebuie sa faca anumite activitati precum: constructii/finisaje inainte de a da cu zarul.
  • Daca „aterizezi” pe o proprietate nerevendicata, o poti cumpara pentru pretul mentionat pe ea, platind bancii suma de bani cuvenita.
  • Daca nimeresti pe o proprietate detinuta in mod legal de un alt jucator, esti obligat sa platesti chiria. Poti „scapa” de acest lucru daca proprietarul omite sa ti-o ceara. Regula spune ca proprietarul are obligatia sa solicite asta inainte de a arunca zarurile.
  • „Aterizarea” pe o proprietate detinuta de altcineva nu impune obligatii daca este ipotecata la banca.
  • Daca nimeresti in casuta cu inscriptia „taxa de lux” este obligatoriu sa platesti bancii 100 de dolari. Taxa variaza in functie de jocul de Monopoly ales (ea poate sa fie chiar mai mica, ex.: 75 de dolari).
  • Trebuie platit impozitul pe venit. El valoreaza 200 de dolari sau 10% din tot ceea ce detii; indiferent ca este vorba de bani sau proprietati.
  • Daca ajungi la casuta „sansa” atunci esti un norocos, pentru ca ti se da posibilitatea sa tragi o carte din partea de sus a pachetului. Apoi, trebuie sa urmezi instructiunile.
  • Poti face tranzactii de vanzare case si proprietati atat cu banca, cat si cu ceilalti jucatori.
  • In cazul in care trisezi sarind peste un alt jucator, esti penalizat si randul se intoarce la jucatorul caruia i se cuvenea de drept.

 

 

Monopoly este un joc de societate care aduce la masa 4 jucatori. Pe parcurs, cei patru incearca sa colecteze cat mai multe proprietati, sa primeasca cat mai multe chirii si, totodata, sa „scape” de taxele suplimentare pe care banca nu ezita sa le incaseze. Iti poti pune la bataie inteligenta, insa nu trebuie sa uiti ca zarurile intruchipeaza norocul si reusita aici!

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. CIOBANU MARIUS ALEXANDRU

    o întrebare va rog: Daca pur si simplu vreau sa ma retrag din joc, cum procedez? Mi am jucat tură și pic pe cartierul cuiva, am bani, am proprietati însă vreau sa ma retrag din joc! Doar dau proprietățile respective și bag banii în bancă fără să plătesc chiria jucătorului sau sunt obligat să l plătesc apoi să mă retrag?

    • Cazinoz

      Salut. Intai platesti chiria si apoi te poti retrage din joc. Iar aici sunt doua variante:ori vinzi tot catre banca/ceilalti jucatori si ramai cu banii (se ia in considerare suma asta la finalul jocului cand se va stabili castigatorul – pentru ca, cine stie, chiar daca ai iesit din joc, poate ceilalti jucatori dau faliment sau au bani mai putini la final). Ori renunti de tot la clasament si pur si simplu iti dai proprietatile si banii inapoi la banca.

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by