Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Tabinet: Cel mai popular joc al copilariei noastre

Sigur ai invatat acest joc de carti in copilarie si trebuie sa recunosti ca, pe langa partea distractiva, te-a ajutat in mod cert sa iti dezvolti inteligenta prin calculele matematice pe care trebuia sa le faci sau prin faptul ca trebuia sa retii cartile depuse pe masa, astfel incat sa stii ce strategie sa aplici.

 

 

Jocul de carti tabinet are radacini istorice in zona Balcanilor si se juca in tari precum Serbia sau Macedonia fiind regasit sub denumirea de „Tablanette”.

cards

Sursa foto: lume-minunata.blogsport.com

Cum se joaca tabinet?

Tabinet se joaca cu un pachet normal de carti in numar de 52 fara a introduce, insa, jokerii. Scopul declarat al jocului este ca la finalul acestuia sa realizezi cele mai multe puncte fata de ceilalti jucatori. Pentru asta, este important sa stii ca, aici, cartile au aceeasi valoare care este inscriptionata pe ele, prin urmare cartile „mari” sunt cele mai vanate de catre jucatori, pentru ca ele asigura un punctaj superior.

In cati jucatori se joaca tabinet?

Pentru ca se foloseste doar un pachet de carti, tabinet se preteaza a fi jucat de catre 2, 3 sau 4 jucatori. Cea mai folosita varianta este cea in care 4 jucatori se aseaza la masa de joc si se fac echipe de cate doi. Jocul devine mult mai interesant deoarece nu cunosti cartile partenerului, astfel incat suspansul se mentine pana la numaratoarea finala si stabilirea echipei castigatoare.

Care sunt cartile pe care te poti baza la tabinet?

In mod evident, trebuie sa pastrezi doar cartile cu valori mari si sa scapi cat mai repede de cartile mici. Totusi, nu poti ignora cartile mici pentru ca ele sunt cele mai numeroase in pachetul de carti. Ideea este sa iei cu o carte mare mai multe carti mici.

Cine va fi desemnat fericitul castigator?

Pentru ca este un joc de carti care diferentiaza castigatorul de pierzator prin diferenta de puncte, indiferent daca jocul are 2 participanti sau doua echipe, castigatorul jocului de tabinet este cel care a realizat punctajul cel mai mare.

Reguli de tabinet

Pentru ca jocul sa se desfasoare in conditii normale, trebuie sa cunosti setul de reguli de tabinet. Deloc complicate, acestea sunt bine definite si respectarea lor nu face decat sa determine cursul normal de desfasurare a jocului.

  • Tabinetul se desfasoara in sensul acelor de ceas, odata cu punerea pe masa de catre primul jucator a cartii care deschide jocul.
  • Apoi, in ordine, jucatorii trebuie sa combine in mod „fericit” cartile de pe masa de joc cu cele pe care le detin. Actiunea este una simpla care necesita doar cunostinte de aritmetica primara. In mod ideal, pe masa ar trebui sa fie mai multe carti astfel incat sa poti alege combinatia optima, insa important este „sa strangi” cartile cu valori mari.
  • Daca nu ai carte pe masa, este obligatoriu sa decartezi tu una pentru ca jocul sa nu se blocheze.

 

 

  • In cazul fericit in care ai adunat toate cartile din ultima tura, se va considera ca ai o „tabla”, fapt ce va consemna ca o carte fara valoare, va capata 1 punct. Desi pare putin, de cele mai multe ori acest punct face diferenta dintre castigator si pierzator.
  • Cele 6 carti impartite initial se epuizeaza la sfarsitul primei runde, urmand ca jucatorilor sa le fie impartite inca 6 de fiecare.
    Odata cu apropierea rundei finale, este posibil sa nu se mai poata imparti acelasi numar de carti. Deci, dealerul are obligatia sa imparta cartile in mod egal tuturor jucatorilor.
  • O regula clara a jocului de tabinet stabileste obligativitatea celui care a luat ultimul carti de joc sa le ridice pe toate, chiar daca sunt sau nu valoroase.
  • Finalul este unul palpitant deoarece fiecare jucator incepe numararea punctelor din teancul strans in timpul jocului.
  • Castigatorul se desemneaza in persoana jucatorului sau a echipei care a cumulat cele mai multe puncte. Se va observa ca, in acest stadiu, tablele cumulate si cartile valoroase vor cantari decisiv in hotararea fericitului castigator.
  • Daca se constata egalitate de puncte, jucatorul sau echipa care are in teanc un numar mai mare de carti este castigatoare.

 

Punctajul la tabinet

  • Cartile cu „fete” si decarii sunt cotate cu 1 punct
  • 2 de trefla si decarul de romb au 2 puncte valoare
  • Tabla este cotata cu 1 punct
  • Orice trefla valoreaza 1 punct
  • Numarul mai mare de carti determina inca 3 puncte

 

 

Desi considerat jocul copilariei, tabinetul este la moda mereu si poate fi jucat cu aceeasi placere si de copii, dar si de catre oamenii maturi. Este, pana la urma, un joc de carti care tine „treaza” mintea si care te scoate din rutina zilnica cu care esti obisnuit, aducand un plus de savoare unei seri petrecute impreuna cu prietenii!

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by