Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Dixit – ce este Dixit, regulile si strategiile pe care le poti utiliza

Dixit joc - carti de joc aruncate in aer pe fundal negruPoza de Roth Melinda pe Unsplash

La fel ca jocurile de noroc, si jocurile de societate atrag atentia foarte multor pasionati din intreaga lume. Printre cele mai populare jocuri de societate moderne este jocul Dixit. Pornit de la ideea lui Jean-Louis Roubira, Dixit se face remarcat prin ilustratiile enigmatice, deosebit de frumoase, inspirand jucatorii sa creeze povesti sa ghiceasca interpretarile celorlalti.

 

 

De altfel, Dixit este unul dintre cele mai captivante jocuri pentru grupurile de prieteni, fiind perfect pentru a fi jucat de trei, patru, cinci sau chiar sase persoane. Jocul Dixit este unul care stimuleaza gandirea creativa si ofera momente de distractie, surpriza si adrenalina, la fel ca jocurile de pacanele. In continuare, poti afla in detaliu ce inseamna Dixit, cum se joaca Dixit si care sunt tipurile de jocuri Dixit care exista in prezent.

 

Dixit – ce inseamna Dixit, istoria jocului si regulament Dixit

Cuvantul Dixit este unul de origine latina, care inseamna “a spus” sau “ a zis”. Jocul Dixit este un joc de societate care se bazeaza, asa cum sugereaza si titulatura sa, pe comunicare. El pune accentul pe creativitate si pe verbalizarea ideilor fiecarui jucator. Scopul jocului este acela de a fi interpretate ilustratii abstracte. Pe scurt, fiecare jucator primeste un set de carti cu imagini frumos ilustrate.

Jucatorii interpreteaza si rolul de narator, prin rotatie, iar naratorul trebuie sa ofere un indiciu, sub forma de fraza, sunet sau gest, prin care sa descrie una dintre cartile pe care le are. Ceilalti jucatori aleg din propriile lor carti una care se potriveste cel mai bune cu indiciul respectiv. Combinatia de arta vizuala si naratiune confera Dixit capacitatea de a incuraja creativitatea si comunicarea, fiind ideal pentru jucatorii de toate varstele.

 

 

Istoria jocului Dixit

Istoria Dixit isi are radacinile in imaginatia lui Jean-Louis Roubira, un creator de jocuri francez pasionat de a genera experiente unice si captivante. Inspirat de jocurile de asociere de cuvinte si de arta abstracta, Roubira a conceput un joc menit sa stimuleze imaginatia si sa provoace conexiuni neobisnuite intre participanti.

 

Anul 2008 marcheaza aparitia Dixit pe scena globala. Jocul bazat pe carti cu decoratiuni misterioase si enigmatice create de artista Mariei Cardouat, atrage rapid atentia publicului prin caracterul sau simplu, dar rafinat, precum si prin capacitatea de a genera momente de interactiune si amuzament.

joc dixit - impartirea cartilorPoza de jacqueline macou pe Pixabay

 

Nu trece mult timp pana cand Dixit primeste o binemeritata recunoastere internationala. In 2010, jocul este desemnat “Jocul Anului” in cadrul premiilor Spiel des Jahres. Astfel, el a ajuns sa fie consacrat ca reper in industria jocurilor de societate.

Succesul Dixit nu se opreste aici. De-a lungul anilor, sunt lansate diverse extinderi ale jocului, aducand noi ilustratii si mecanici. In pofida noutatilor, au fost pastrate prospetimea si diversitatea experientei. Dixit se extinde si in formate digitale, permitand fanilor din intreaga lume sa se bucure de farmecul sau oriunde s-ar afla.

In prezent, Dixit este tradus in peste 30 de limbi si se bucura de o popularitate foarte mare in randul jucatorilor de toate varstele. Jocul a depasit granitele simplei distractii, devenind un instrument valoros pentru stimularea creativitatii, a comunicarii si a conexiunilor intre prieteni si membrii familiilor.

Un alt raspuns la intrebarea “de ce este dixit un joc deosebit?” consta in faptul ca acest joc a avut un impact semnificativ asupra industriei jocurilor de societate. El a inspirat numeroase alte creatii care se concentreaza pe imaginatie si povestire. De asemenea, jocul a contribuit la popularizarea jocurilor de societate ca forma de divertisment accesibila si stimulanta pentru toate varstele.

 

Jocul Dixit – reguli de baza

Exista un set important de reguli la Dixit, pe care jucatorii participanti trebuie sa le respecte, pentru ca experienta sa fie una cat mai pozitiva. La Dixit, regulamentul vizeaza atat pregatirea jocului, cat si desfasurarea in sine.

 

Pregatirea jocului

Pentru a putea sa aiba parte de un joc distractiv, este necesar ca participantii la Dixit sa stie cateva caracteristici specifice. Dixit este ideal pentru 3-6 jucatori, desi regulile pot fi ajustate si pentru grupuri mai mici sau mai mari, in functie de versiunea jocului. Despre tipurile de Dixit, poti afla mai multe in continuarea articolului.

 

Dixit- pregatirea joculuiPoza de J Laso pe Pixabay

 

Fiecare jucator primeste un set de carti de joc cu imagini abstracte si un pion colorat. De asemenea, este nevoie de un jeton de runda si un spatiu pentru a afisa cartile alese. Obiectivul jocului este acela de a acumula cat mai multe puncte ghicind cartea naratorului sau inducand in eroare ceilalti jucatori cu propriile alegeri.

 

 

Desfasurarea jocului Dixit –  cum se joaca rundele

 

Se alege un narator – la inceputul fiecarei runde, unul dintre jucatorii participanti este desemnat narator. 

  • Naratorul selecteaza o carte – naratorul alege o carte din mana sa si o studiaza atent. 

 

Naratorul creeaza un indiciu – povestitorul trebuie sa ofere un indiciu cat mai creativ cu putinta. Indiciul poate sa fie un cuvant, o fraza scurta sau o expresie enigmatica, inspirata de cartea sa. 

  • Jucatorii aleg o carte – ceilalti jucatori, fara sa isi dezvaluie cartile, aleg din propriul set de carti una care sa se potriveasca cat mai bine cu indiciul naratorului.
  • Afisarea cartilor – toate cartile alese sunt asezate cu fata in sus si amestecate aleatoriu de catre narator. 
  • Votarea pentru carte – fiecare jucator, inclusiv naratorul, voteaza in secret pentru cartea pe care o considera a fi cea a naratorului. 
  • Acordarea punctelor – cartea naratorului este dezvaluita si sunt acordate puncte. Naratorul primeste puncte pentru fiecare jucator care a ghicit corect cartea sa, iar ceilalti jucatori obtin puncte pentru fiecare jucator care a votat pentru cartea lor, exceptand cazul in care au votat gresit pentru cartea naratorului.

Trecerea la runda urmatoare – dupa numararea punctelor, este ales un nou narator si incepe runda urmatoare.

 

 

Dixit – ce inseamna punctele la Dixit

La Dixit, punctajul se calculeaza in functie de cat de bine ghicesc jucatorii cartea naratorului si cat de bine isi joaca propriile carti. Iata cum se atribuie punctele:

Naratorul

Daca niciun jucator nu ghiceste corect cartea naratorului sau daca toti jucatorii ghicesc corect, naratorul nu primeste puncte si ceilalti jucatori primesc cate doua puncte fiecare. Daca cel putin un jucator, dar nu toti, ghicesc cartea, naratorul va primi trei puncte.

Ceilalti jucatori

Fiecare jucator care ghiceste in mod corect cartea naratorului primeste trei puncte. Fiecare jucator primeste un punct pentru fiecare vot primit pentru propria carte.

Exemplu concret de punctaj

Daca naratorul din Dixit ofera un indiciu si trei din cinci jucatori ghicesc corect cartea, naratorul este rasplatit cu trei puncte, iar fiecare dintre cei trei jucatori va primi trei puncte. Daca unul dintre ceilalti jucatori primeste doua voturi pentru cartea sa, acel jucator se alege si cu doua puncte suplimentare.

Acest sistem de punctaj are drept scop incurajarea naratorului sa ofere indicii care nu sunt nici prea evidente, nici prea obscure. De asemenea, ceilalti jucatori sunt incurajati sa aleaga carti care pot induce in eroare. 

Dixit - familie adunata in jurul mesei de jocPoza de National Cancer Institute pe Unsplash

Acum ca stii ce este Dixit, ce inseamna regulile sale si cum sunt determinate punctajele, este important sa stii si care sunt strategiile aplicabile la Dixit si ce tipuri de Dixit exista in prezent.

 

Dixit – strategii si tipuri de jocuri Dixit

Dixit, joc cu reguli destul de simple, poate fi jucat de catre oricine. Exista mai multe versiuni de Dixit, dar si strategii speciale pe care le poti aplica, daca vrei sa iti sporesti sansele de castig. In continuare, iti vom prezenta pe scurt variantele de Dixit existente, iar apoi strategiile pe care le poti lua in calcul.

Dixit Classic – este varianta de baza a jocului, lansata in 2008. Include 84 de carti cu ilustratii abstracte si poetice create de Marie Cardouat. Aceasta varianta se bucura, in continuare, de o popularitate deosebita. Asta desi au trecut peste 15 ani de la aparitia sa. Exista inclusiv variante online de Dixit Classic.

Dixit Odyssey – este considerata a fi prima expansiune majora a Dixit. Versiunea Odyssey a fost lansata in anul 2011 si a venit cu 84 de carti noi, ceea ce a permis ca in joc sa intre pana la 12 jucatori. In ceea ce priveste Dixit Odyssey, regulile au evoluat si la nivelul sistemului de votare, care era unul diferit de cel initial. 

Dixit Journey – lansata in 2012, aceasta varianta a adus 84 de ilustratii noi, continuand sa imbogateasca colectia de carti. 

Dixit Origins – aceasta varianta a fost scoasa pe piata in anul 2013 si a adus 84 de carti cu tematici inspirate din basme si mituri. 

Dixit Daydreams – lansata in 2014, a venit cu 84 de carti cu ilustratii inspirate din lumea fantastica a viselor.

Dixit Revelationsaceasta varianta a fost lansata in anul 2016 si a adus 84 de carti cu ilustratii elaborate si tematici misterioase. 

Dixit Mini – este o varianta compacta a jocului, lansata in 2018. Ea include 56 de carti, fiind mai usor de transportat. 

Dixit Quest – s-a lansat in acelasi an 2018 si a adaugat 84 de carti noi, fiind permisa si combinarea cartilor din variantele anterioare. 

Dixit 10th Anniversary – este o alta editie lansata in  2018. Aceasta varianta include carti selectate din toate expansiunile anterioare. 

Fiecare varianta si expansiune a jocului Dixit aduce elemente de noutate, imbogatind in mod semnificativ experienta jucatorilor. Pentru a putea sa ai succes la Dixit, indiferent de versiunea jucata, este necesar sa tii cont de cateva repere care vizeaza strategiile.

Dixit -masa de joc Poza de Ezequiel Garrido pe Unsplash

Strategii la Dixit

Ceea ce este jocul Dixit consta intr-o varianta de distractie si socializare excelenta, insa daca esti competitiv, cu siguranta vrei sa castigi. Pentru a te bucura de succes la Dixit, este important sa cunosti regulile, dar si sa te bazezi pe cateva tactici esentiale, care te pot ajuta si in momentele complicate. Iata care sunt acestea:

  • Observa cu mare atentie indiciile

Asculta foarte bine descrierea povestitorului si fii atent la absolut fiecare detaliu. Nu este bine sa te grabesti sa tragi concluzii pripite. Analizeaza cu grija toate interpretarile posibile ale unui indiciu. De asemenea, poti sa observi si limbajul corporal al povestitorului. Acesta poate oferi detalii suplimentare valoroase. 

  • Alege o carte creativa si relevanta

Gandeste-te la o carte din propria ta mana care poate fi interpretata in diverse moduri, dar care se potriveste totusi cu indiciul povestitorului. Nu alege o carte prea evidenta, dar nici una prea abstracta. Gaseste un echilibru intre cele doua. Ia in considerare personalitatea si stilul de joc al povestitorului pentru a anticipa tipul de indiciu pe care il va oferi.

  • Incearca sa induci in eroare ceilalti jucatori

Alege o carte care poate fi confundata cu cea a povestitorului, dar care are o interpretare complet diferita. Foloseste un indiciu cat se poate de vag sau enigmatic, care sa lase loc mai multor interpretari. Fii atent la cartile pe care le aleg ceilalti jucatori si incearca sa ghicesti strategia lor.

  • Adapteaza-ti strategia la alegerile celorlalti

Observa cum joaca ceilalti jucatori si ajusteaza-ti strategia in consecinta. Daca un jucator alege frecvent carti abstracte, incearca sa alegi o carte mai concreta. Daca un jucator da indicii precise, incearca sa alegi o carte mai ambigua.

 

Strategii pentru avansati

Dixit este un joc care iti permite sa colaborezi cu un alt jucator. Puteti stabili in secret un indiciu comun, care sa ii induca in eroare pe ceilalti participanti. O alta strategie folosita de avansati este utilizarea unui fals indiciu. 

Este vorba despre un indiciu care nu are nicio legatura cu cartea ta, dar care ar putea induce in eroare ceilalti jucatori. De asemenea, poti blufa. Pretinde ca ai ghicit cartea povestitorului, chiar daca nu ai facut-o, pentru a castiga puncte.

Dixit. Dixit joc - strategii si tipuri de jocuri Dixit. (1)Poza de Hannah Rodrigo pe Unsplash

Desi iti doresti, cu siguranta, sa castigi, nu trebuie sa uiti ca Dixit este un joc care are drept scop stimularea imaginatiei, creativitatii si generarea de distracite. Nu lua lucrurie prea in serios si bucura-te de fiecare runda. 

Daca vrei sa joci ceva care sa iti starneasca cu adevarat adrenalina, apeland si la mize, orienteaza-te catre jocurile de pe cele mai tari platforme de casino online. Foloseste Cazinoz.ro pentru a-ti crea conturi pe platformele de top, profitand de cele mai tari oferte speciale si joaca sloturi gratis, inainte de a miza sume reale.

In concluzie, jocul Dixit este unul deosebit de distractiv si potrivit pentru grupurile de prieteni si familiile care vor sa interactioneze in mod interactiv. Alege sa inveti foarte bine regulile si aplica strategiile sugerate, pentru a te bucura de sesiuni cat mai distractive de Dixit, indiferent de tipul jocului pe care il joci!

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Nu rata oferta de la Favbet
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by