Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Ghid UNO. Cel mai tare joc de carti pe care sa-l incerci cu prietenii!

Pana nu demult, seratele cu prietenii erau o adevarata placere. Reuseai sa te relaxezi dupa o zi istovitoare de munca, chemand oamenii dragi aproape, vizionand filme sau jucandu-te tot felul de jocuri cu ei. Nimeni nu te opreste sa o faci si acum! Si nu oricum, ci cu anumite jocuri de carti care iti vor readuce aminte de copilarie. Astazi o sa iti prezentam un joc destul de nou… inspirat din unul vechi. 

Iti este familiar jocul Macao, unul din cele mai bune jocuri de carti ale copilariei noastre? Mai mult ca sigur ca l-ai incercat si tu cel putin macar odata. Ti se dadeau 5 carti de joc si trebuia sa strigi Macao daca ajungeai la ultima carte. Hai… ti-ai amintit nu-i asa? Ei bine, vrem sa iti facem cunostinta cu jocul de UNO, super modern si accesibil. Este similar cu Macao si chiar mai distractiv. In acest ghid iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre el.

Dar, inainte de a incepe, mai trebuie sa iti spunem ceva. Daca iubesti jocurile de carti distractive, de ce sa nu incerci sa castigi din ele? Daca optezi sa te inregistrezi pe una dintre cele mai bune platforme pe care le poti gasi chiar aici, vei fi intampinat cu oferte speciale si vei avea posibilitatea de a accesa o gama intreaga de jocuri de masa cu carti precum Baccarat, Blackjack sau chiar si Poker. Tainele lor se invata foarte usor si pot fi accesate in versiunea fara plata sau pe bani reali foarte rapid. De altfel, poti simti adrenalina la maxim jucandu-le alaturi de un dealer live

 

Sursa foto: ultraboardgames.com

 

 

 

UNO. O poveste de succes

Oare ce tara din aceasta lume poate sa reprezinte succesul mai bine decat America? Jocul pe care il cunoastem cu totii sub numele de Macao a fost prelucrat de americani si s-a transformat peste noapte in UNO. Este adevarat ca s-au schimbat destul de multe, insa, principiul de baza a ramas acelasi. Succesul acestui joc este atat de mare in SUA incat se estimeaza ca nu mai putin de 80% din familiile americane il joaca de fiecare data cand organizeaza o serata distractiva cu familia. 

Introdus in America in anul 1971, se poate considera pe buna dreptate ca acest joc a avut un succes fulminant, continuand sa faca in continuare mii de adepti atat in State cat si in lumea intreaga. Americanii atribuie jocul de UNO lui Merle Robbins, un frizer pentru care jocurile constituiau un adevarat hobby. Acesta obisnuia destul de des sa joace impreuna cu familia un alt joc, care avea insa reguli greu de inteles si adesea, starnea dispute intre jucatorii. Asa ca o ideea geniala a capatat pentru Merle contur, un joc de carti care sa aiba reguli simple, sa fie usor de invatat si sa poata sa fie jucat fara probleme de pana la 10 jucatori. 

Zis si facut, jocul iese pe piata din America in anul 1971 si incepe sa fie jucat masiv de familii. Este povestea lui Merle una de succes? Cu siguranta da, mai ales ca pune in valoare spiritul intreprinzator pe care americanii se mandresc ca il au. In final, ideea lui Merle consta in a scrie pe carte valoarea pe care aceasta o are si care sunt functiile celor speciale. Nu mai ai de-a face cu cartile de Macao, unde doiarul iti mai da inca doua carti, asul te lasa sa stai o tura sau septarul iti dadea posibilitatea sa schimbi in orice carte doreai. 

De aceasta data, cartile cu numere sunt carti cu numere si atat, iar „surprizele” sunt inscriptionate exact cu functia pe care o au. Sa nu crezi insa ca jocul a fost atat de usor de lansat, intrucat Merle si-a pus la bataie toata agoniseala si a reusit sa comande 5000 de pachete de carti pe care a inceput sa le promoveze ca joc de UNO in toata America, incepand o calatorie epica la capatul caruia reusise sa vanda cele 5000 de jocuri. Incurajat de reusita, a comandat de aceasta data mult mai mult si probabil ca ar fi urmat o alta calatorie, daca pe firul povestii nu ar fi intervenit un alt pasionat de jocuri de carti, Bob Tezak, un agent de marketing de succes care vede potentialul jocului. El realizeaza in scurt timp vanzari de milioane de jocuri la nivel national. Asa se face ca numarul de 10 centi incasati de Merle ca si redeventa la fiecare pachet de carti vandut il face milionar si evident, se retrage din meseria de frizer. 

 

 

 

 

UNO. Ghid de joc 

Un joc de carti nu se poate juca la intamplare, este necesara existenta unui ghid care sa lamureasca jucatorii si sa traseze totodata cateva reguli de joc. Jocul de carti UNO se supune acestei conditii. Prin urmare, vom detalia mai jos cateva idei generale care se vor structura in ghidul acestui joc.

 

Din ce este format jocul de UNO. Componente

Pentru ca este un joc de carti, UNO se bazeaza de asemenea pe carti, de aceasta data nu in formatul clasic pe care il cunosti. Nu o sa ai pe masa de joc decari, valeti sau popi si nici asi, septari sau jokeri. De aceasta data, te vor intampina nu mai putin decat 108 de carti UNO, care sunt suficiente pentru a juca chiar si in 10 jucatori. Setul de UNO cuprinde deci:

 

  • 19 carti din fiecare culoare (albastru, galben, rosu si verde), cu valori de la 0 la 9
  • 8 carti „mai ia doua”, cate 2 pentru fiecare culoare
  • 8 carti, de asemenea cate 2 din fiecare culoare, cu functia „inverseaza”
  • 8 carti cu functia „stai o tura”
  • 4 carti wild, cate una de fiecare culoare
  • 4 carti wild cu functia suplimentara de „a umfla 4 carti” pentru urmatorul jucator

 

 

 

 

Care este obiectivul pe care trebuie sa il atingi in joc? 

Nu ar fi de niciun interes sa joci fara un scop final. UNO este prin excelenta un joc de socializare, care cuprinde din plin si o latura de competitivitate. Scopul este acela de a scapa de toate cartile din mana inaintea celorlalti competitori, la care se adauga si obtinerea unui punctaj. Esti declarat castigatorul jocului daca:

  • Ai terminat cartile din mana inaintea celorlalti
  • Ai totalizat 500 de puncte

Punctele pe care le totalizezi de fiecare data cand castigi sunt suma cartilor aflate in mana oponentilor tai la momentul castigarii rundei. Daca ii prinzi cu cat mai multe puncte in mana, atunci ai sansa ca in cateva runde sa devii castigatorul jocului UNO. Punctajul este usor de calculat, tot ceea ce trebuie sa stii este valoarea fiecarei carti. In jocul de UNO, cartile au urmatoarele valori:

  • Cele inscriptionate de la 0 la 9, valoreaza exact atat cat scrie pe ele
  • Cele 2 carti wild valoreaza fiecare cate 50 de puncte
  • Celelalte carti cu functii aduc fiecare cate 20 de puncte

 

Cum te joci?

Ca orice alt joc de carti, UNO debuteaza cu omul care amesteca pachetele de carti; Pentru a desemna persoana care va face aceasta actiune, sunt disponibile 2 posibilitati:

  • Fiecare jucator trage cate o carte si persoana care trage cartea cea mai mare/mica face cartile
  • Se stabileste inca de la inceput cel care face cartile, tura urmatoare fiind preluata de catre urmatorul

Odata ce s-a stabilit cel care amesteca cartile, jocul are o desfasurare clasica, de la stanga la dreapta, in sensul acelor de ceasornic. Fiecaruia dintre participantii la joc li se vor distribui cate 7 carti de joc, restul fiind depozitat pe masa, in centrul acesteia, astfel incat toti jucatorii sa aiba acces facil la ele. Se intoarce ultima carte din teancul depozitat pe masa si in acest fel, se da startul jocului. 

Jocul are acelasi principiu pe care il cunosti de la jocul de Macao, fiecare jucator trebuind sa decarteze la culoare sau numar, dupa caz. In timpul jocului se pot folosi cartile cu functii speciale, care sunt de altfel sarea si piperul jocului, pentru ca ofera surpriza cu care orice jucator isi poate surprinde oponentii si in acest fel poate castiga runda de joc.

Exista de asemenea posibilitatea ca un jucator sa nu aiba in mana o carte care sa se potriveasca cu una intoarsa, caz in care este obligat sa traga una din teancul de pe masa. Acelasi principiu se va aplica pe tot parcursul jocului, atunci cand orice alt jucator nu poate depune pe masa o carte la culoare sau numar, cu exceptia celor care au functia de wild.

 

 

 

Functiile cartilor de joc in UNO

Cele 108 carti care formeaza pachetul de joc UNO sunt impartite in 2 mari categorii:

  • Carti cu valoare de la 0 la 9, in cele 4 culori de baza
  • Carti inzestrate cu functii speciale

Cartile cu valori de la 0 la 9 se folosesc strict pentru decartare la culoare sau la numar, cele care au functii sunt surprizele placute pentru unii si nedorite de catre altii, functii care fac ca jocul sa fie unul imprevizibil. In acest sens, trebuie sa stii cum sunt simbolizate fiecare dintre aceste carti si ce stiu ele sa faca pana la urma in joc. Astfel:

  • Cartea cu functia mai ia doua” este simbolizata prin cele 2 carti desenate pe centru si prin cifra 2 cu +, pozitionate in colturile cartii. Daca o ai in mana, o poti folosi decartand-o si obligand in acest fel urmatorul jucator sa ia 2 carti suplimentare de pe teancul depus pe masa, acesta neputand sa decarteze nici o carte pana la urmatorul rand
  • Cartea cu functia de inversare este usor de identificat, in centrul sau are desenate 2 sageti cu sens diferit. Exact aceasta este si menirea cartii, atunci cand ai depus-o pe masa sensul de joc se inverseaza, singura conditie impusa este aceea ca trebuie sa o folosesti pe aceea care are culoarea identica cu ultima carte depusa pe masa
  • Cartea „sari peste o tura” implica fortarea jucatorului care urmeaza celui care a decartat-o sa astepte un rand, fara a participa la joc, ramanand in acest fel cu mai multe carti in mana. Conditia este si de aceasta data ca cele 2 culori ale cartilor sa se potriveasca
  • Cartea de wild este daca vrei jokerul jocului de UNO. Este si simbolizata in asa fel incat nu o poti rata de nici un fel, are in centrul sau cele 4 culori predominante din joc, ceea ce arata ca o poti folosi peste orice alta culoare, impunand totodata culoarea cu care vrei sa se continue jocul
  • Cartea de wild+4 are in afara de functia de wild si pe aceea ca impune jucatorului care iti urmeaza la rand sa ridice de jos 4 carti suplimentare, care vor atarna greu in tentativa acestuia de a castiga jocul si iti va da sansa sa fi castigatorul rundei UNO

 

 

 

 

Ce faci atunci cand ramai cu 2 carti in mana? 

Este cea mai buna intrebare la care poti sa iti raspunzi singur, esti aproape de castigarea rundei de joc! Este semnalul ca trebuie sa fii atent, pentru ca ceilalti jucatori sa nu te surprinda. Singurul mod in care o pot face este sa speculeze ca ti-a ramas doar o carte in mana si nu ai strigat UNO, conform regulamentului. 

In acest caz, in loc sa inchizi jocul, vei fi obligat sa mai iei 2 carti de jos si sa cedezi sansa de a castiga altui jucator. Deci, atunci cand ai ramas cu 2 carti in mana planifica cu atentie urmatorul pas. Decarteaza una dintre ele si anunta cu voce tare UNO, astfel incat ceilalti jucatori sa stie ca te apropii de final. Daca esti un norocos al sortii, pastreaza in mana o carte wild, ba mai bine, pe cea de wild+4, pune-o pe masa, incheie runda si forteaza celalalt jucator sa umfle 4 carti de pe masa. Ai in acest fel sansa sa realizezi mai repede cele 500 de puncte, care iti vor aduce titlul de castigator. 

UNO. Scor si penalitati

Toata frumusetea acestui joc rezulta din functiile surpriza. Ca in toate jocurile de carti, exista castigatori, dar si perdanti. Perdantii sunt cei care desemneaza castigatorul, pentru ca totalul cartilor cu care i-ai prins in mana la finalul jocului te vor ajuta sa iti atingi repede targetul de 500 de puncte. In acest sens:

  • Cartile cu valori se puncteaza exact asa cum sunt inscriptionate
  • Cartile de „inverseaza” si „stai o tura” au o valoare de 20 de puncte
  • Cele 2 carti de wild si wild+4 au cea mai mare valoare, cea de 50 de puncte

Penalitatile isi fac si ele loc in joc si intr-un fel sunt binevenite pentru ca penalizeaza neatentia jucatorilor si ofera un avantaj celorlalti. Este bine sa stii ca esti penalizat daca:

  • Ai uitat sa strigi UNO la ultima carte ramasa in mana. Penalitatea consta in faptul ca esti obligat sa mai iei din teanc inca 2 carti si sa mai amani inchiderea jocului, dandu-i altui jucator aceasta oportunitate
  • Ai pus jos pe cartile decartate o alta carte in afara de culoarea si numarul celei de jos si acest lucru a fost sesizat de un alt jucator. Este considerata greseala si se penalizeaza prin ridicarea din teancul comun de pe masa a 2 carti de joc
  • Joci ilegal cartea de wild+4. In momentul in care o arunci pe masa si nu ai culoarea cartii de jos vei fi penalizat cu a lua de jos 4 carti. Acest lucru se intampla cand un alt jucator te provoaca, insa daca se inseala va lua la randul lui de jos 2 carti

 

 

 

UNO. Strategii pentru joc

Este UNO un joc de carti care se preteaza la strategii sau tehnici de joc? Cu siguranta ca da, pentru ca jocul este o imbinare intre hazard si gandire. Pune cu alte cuvinte in evidenta capacitatea de discernamant a fiecarui jucator , memoria de care acesta dispune dar si rapiditatea cu care poate lua o decizie. O strategie bine aplicata poate face intotdeauna diferenta, asa ca nu ezita sa o aplici in joc. Poti incepe sa stapanesti urmatoarele strategii de mai jos.

 

  • Observa cu atentie oponentii de la masa de joc. Nu multi stiu ce inseamna „poker face” si deseori nu isi pot stapani sentimentele. Atunci cand au o carte valoroasa in mana dau dovada de incredere, o carte proasta se reflecta in intristarea de pe fata lor. Nu trebuie sa fi un specialist in mimica, pur si simplu observa si aplica in consecinta
  • Tine intotdeauna in mana in caz de urgenta cartea de „ia doua” sau pe cea de wild. Daca jucatorul din fata ta si-a anuntat intentia de a termina runda strigand UNO, atunci foloseste-o pe cea care il obliga sa ia carti. Wildul trebuie tinut pana in momentul in care nu mai exista ce sa faci
  • Incearca pe cat posibil sa nu ramai cu carti de valoare mare in mana atunci cand observi ca ceilalti jucatori au ramas cu cate 2 carti in mana si tu ai considerabil mai multe. Explicatia este simpla, te-au prins, scorul realizat de ei este mare, deci pot castiga jocul
  • Coopereaza mutual cu ceilalti jucatori daca un altul se indreapta rapid catre castigarea rundei. Nu te sfii deci sa ii dai sa „ umfle” sau sa ii schimbi culoarea atunci cand se asteapta cel mai putin
  • Schimba daca poti cat mai des culoarea cartilor de pe masa. Toti jucatorii tind sa faca o rezerva de cel putin 2 carti de aceeasi culoare pentru a avea continuitate si a doua mana. Strategia este una castigatoare, pentru ca il fortezi sa traga de jos si in acest fel ii maresti numarul de carti din mana
  • Manageriaza cu istetime cartile cu functii speciale pe care le detii. Nu le pune pe masa prea devreme dar nici nu risca sa ramai cu ele in mana la final. Observa jocul si pune-le la treaba exact atunci cand trebuie

Este UNO un substitut pentru indragitul joc de Macao? Cu siguranta ca raspunsul este unul afirmativ, cu atat mai mult ca jocul propune pana la un numar de 10 jucatori. Usor de invatat, cu reguli simple si clare, UNO este jocul pe care ti-l doresti intr-o seara cu toata familia laolalta. Nu mai ezita, invata regulile si provoaca-i si pe cei apropiati la o partida memorabila de UNO! Cu siguranta veti trai o seara minunata, foarte distractiva. 

 

 

 

 

FAQ

1.Jocul este unul de noroc sau ai nevoie de strategii?

Un joc cu 108 carti este unul atractiv si UNO nu face nicidecum exceptie de la aceasta regula. Pentru ca este un joc care presupune asezarea la masa cel putin 2 jucatori si a maxim 10, UNO joc de carti se pliaza de minune la aplicarea de strategii si tehnici de natura sa iti asigure succesul. Nu trece deci cu vederea peste urmatoarele sfaturi:

  • Observa-ti cu ochi de soim adversarii si studiaza-le expresiile faciale. Nu trebuie sa fi un specialist pentru a vedea cum un jucator isi schimba expresia faciala in functie de cartile primite, deci speculeaza la maxim informatia
  • Pastreaza cartile puternice cat mai mult timp in mana si du-te cu ele spre finalul rundei. Daca ai ajuns in postura de a inchide runda, vei vedea ca avantajele cartilor mari nu sunt de aruncat, ele aducandu-ti victoria dar si un punctaj mare final

2.Se poate juca UNO de pe mobil?

Telefonul mobil este deviceul care ne insoteste peste tot, tot timpul. Si da, jocul UNO este disponibil si pe mobil datorita tehnologiei de ultima generatie cu care toate telefoanele mobile sunt inzestrate. Trebuie doar sa gasesti platforma online unde jocul UNO este disponibil si sa treci imediat la joc. Inainte insa de a face acest lucru asigura-te:

  • Ca siteul care gazduieste jocul UNO este unul perfect egal, care nu o sa iti puna in pericol datele personale
  • Ca nu exista tarife ascunse, de natura sa iti faca costuri suplimentare la care nici macar nu te-ai fi putut gandi

3.Pot sa fiu mai bun la jocul de UNO?

Orice joc de carti si deci si UNO pun la incercare multe calitati umane cu care fara indoiala ca esti inzestrat. Trebuie sa fi un bun observator, sa ai un intelect superior si sa dai dovada atat de atentie distributiva cat si de concentrare. Desi par multe calitati pentru un joc de carti, te vei convinge ca ele iti sunt necesare in joc pentru a te apropia de victoria dorita. Tocmai de aceea trebuie sa faci uz:

  • De capacitatea ta de memorare, care o sa iti permita sa vezi cartile decartate pe masa de joc si sa estimezi cartile adversarilor
  • De actiune, atunci cand ai in mana carti cu functii tari si trebuie sa iti incurci cat mai mult adversarii intarziindu-i cat mai mult sa ajunga in postura de a striga UNO

 

 

 

 

 

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by