Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Kems, jocul simplu al copilariei noastre!

Cateodata este imposibil sa nu iti aduci aminte de jocurile copilariei, jocuri care au reusit sa adune familia laolalta si sa creeze noi prietenii. Sunt amintiri placute de care te poti bucura chiar si in ziua de astazi. Ca mai toate jocurile copilariei, toate se invarteau in jurul unui pachet de carti. Fie ca alegeai sa joci septica, Macao sau Razboi ⚔️, setul de carti era intens folosit si isi facea teaba de fiecare data. 

Si pentru ca nu puteai trece direct la jocurile mai pretentioase precum canasta, incepeai intotdeauna cu un joc simplu, joc care avea menirea sa te familiarizeze prin cartile de joc, cu valoarea lor si cu modul in care le poti folosi. Un asemenea joc al copilariei, usor de deprins, este si cel de Chems, cel mai adesea cunoscut sub denumirea mai simplista de Kems 🃏.

 

    Sursa foto: amazon.co.uk

 

 

 

Cum se joaca Kems?

Jocul are nevoie de un pachet de carti de joc standard, cel de 52 de carti, din care se extrag jokerii si nu se folosesc. Jocul este creat pentru a fi jucat pe echipe, asa ca este necesar, pentru buna dinamica a jocului, sa ia loc la masa de joc cel putin 2 echipe formate din 2 jucatori. Jocul este versatil si permisibil in acelasi timp, asa ca se pot intalni la masa de joc pana la un numar maxim de 8 jucatori. 

Gameplay-ul jocului este unul extrem de simplu. Ceea  e este esential de retinut la acest joc si il diferentiaza de altele este faptul ca jocul implica stabilirea unui semn distinct si secret 🤐 pe care fiecare echipa il creeaza inainte de debutul partidei. Desi pare pueril, semnul se dovedeste a fi vital pe perioada desfasurari partidei si in desemnarea echipei castigatoare. Kems are o mecanica simpla, care, pana la un punct, converge cu alte jocuri de carti pe care le cunosti:

  • Se verifica daca cele 52 de carti sunt integre, fara semne care ar putea indica valoarea cartilor
  • Se desemneaza prin tragere la sorti persoana care va face cartile
  • Se pozitioneaza la masa de joc partenerii din fiecare echipa, unul in fata altuia
  • Fiecare jucator va primi cate 4 carti de joc
  • Dealer-ul jocului va pozitiona pe masa cu fata in sus acelasi numar de 4 carti
  • Restul de carti din pachet se va depune pe masa cu fata in jos, urmand sa constituie stiva comuna

Dupa ce acesti pasi incipienti sunt indepliniti, se va trece, efectiv, la desfasurarea jocului. Scopul este acela ca un jucator sa stranga in mana 4 carti identice ca valoare, moment in care semnul secret pe care echipele l-au stabilit inca de la inceput isi va face magia. Acesta nu va face decat sa acumuleze un punct esential care ii va duce mai aproape de victorie. Jocul are urmatoarea desfasurare:

  • Dupa ce jucatorii consulta cartile primite, pot decide sa decarteze una, caz in care vor putea ridica o alta din loc
  • In momentul in care un jucator dintr-o echipa realizeaza 4 carti de acelasi fel, semnalizeaza coechipierului
  • Acesta va interveni verbal in joc declarand Kems, ceea  de va aduce echipei 1 punct

Scorul final pe care o echipa il poate dobandi la jocul de Kems este cel de 5 puncte, caz in care aceasta va fi declarata victorioasa 🏅. Asa cum usor se poate realiza, se pot juca pana la maxim 9 runde de joc, ceea ce face ca jocul sa nu fie unul plictisitor. Si, pentru ca este un joc plin de surprize, in Kems jucatorii adversi au, la randul lor, posibilitatea sa castige pe mana adversarilor, daca unul dintre jucatori striga Kems. In acest caz, punctul care se cuvenea echipei care l-a realizat, pana la urma, se transfera echipei adverse, urmand sa fie declansata o noua runda de joc.

 

 

 

In cazul in care adversarii striga Contra Kems si jucatorii din cealalta echipa inca nu au in mana 4 carti de acelasi fel, jucatorul este obligat sa arate adversarilor 2 carti distincte, pentru a proba ca nu are Kems. In cursul jocului, jucatorii pot cere ca cele 4 carti depuse initial pe masa sa se schimbe, folosind expresia „S-au racit”, caz in care se va trece la aceasta actiune.

Jocuri similare celui de Kems

Pana la urma, jocul de Kems este unul care iti pune la treaba capacitatea decizionala dar si atentia distributiva. Ai nevoie de aceste 2 calitati pentru a domina jocul si, implicit, pentru a-l castiga impreuna cu partenerul. Kems nu este, insa, singurul joc care are acest impact asupra jucatorilor; sunt cateva jocuri de carti similare atat prin prisma calitatilor cerute cat si prin gameplay-ul asemanator. 

Macao

Macao, care foloseste, la randul lui, un pachet de 52 de carti – cu jokeri cu tot, de aceasta data. Jucatorii de la masa vor primi cate 5 carti de joc, diferenta fata de Kems fiind aceea ca vor decarta la culoarea sau valoarea cartii de pe masa, nu vor strange in mana aceste valori. Jocul ofera si surprize speciale, anumite carti din joc avand functii speciale care-si dovedesc utilitatea pe parcursul acestuia: cartea de 2 sau de 3 obliga urmatorul jucator sa „umfle” 2 sau 3 carti suplimentare, asul il obliga sa stea o tura in timp ce septarul ii da jucatorului care il foloseste posibilitatea de a schimba in orice carte doreste. 

Macao este cuvantul care se foloseste de jucatorul care doreste sa inchida runda de joc, semnalizand pe ceilalti participanti ca mai are in mana doar o carte. Aici intervine partea de concentrare a fiecaruia dintre jucatori, pentru ca daca a uitat sa strige acest cuvant va fi penalizat cu ridicarea a 5 carti, ceea  ce il va indeparta de la castigarea jocului

Razboi

Razboi este un alt joc al copilariei care se poate usor introduce in aceeasi categorie cu jocul de Kems. Si la Razboi cat si la Kems, jucatorii vor folosi acelasi pachet de 52 de carti din care se vor elimina cei 2 jokeri aditionali. Mecanica jocului este una usor diferita, pentru ca jocul Razboi se preteaza de minune a fi jucat de catre 2 jucatori. Acest lucru nu inseamna ca mai multi nu au ce cauta la masa de joc – se pot organiza campionate de genul „Cel mai bun ramane la masa” astfel incat toti sa aiba parte de adrenalina jocului. 

Dupa ce cartile se fac de unul dintre jucatori, se impart fiecaruia 26 de carti, adica jumatatea unui pachet de carti. Din acel moment, cel care incepe jocul va decarta cu fata in sus cartea din partea de sus a teancului propriu, adversarul luand la randul lui aceeasi initiativa. Se va compara valoarea cartilor, jucatorul care are valoarea mai mare va colecta cartea sau cartile adversarului si le va adauga la teancul propriu. 

In cazul in care au aceeasi valoare, se va declara Razboi, caz in care fiecare jucator va depune pe masa un numar de carti egal cu valoarea celor care au declarat Razboi. Se castiga in aceeasi maniera – valoarea mai mare ia tot de pe masa de joc.

 

 

 

Tabinet

Tabinet este, fara indoiala, jocul copilariei care iti punea mai ales in evidenta rapiditatea in decizii si cunostintele de baza din matematica. Ca si la Kems, se foloseste acelasi pachet clasic de joc cu 52 de carti, de unde se extrag jokerii. Jocul se poate juca atat in 2, cat si in 4, aceasta din urma fiind cea mai accesata formula de joc. 

In Tabinet, valoarea cartilor este esentiala, asa ca trebuie sa stii cat valoreaza fiecare. Cartile mari valoreaza 1 punct si sunt cele de la decar la as, decarul de caro si doiarul de trefla aducand fiecare cate 2 puncte. Fiecare jucator va primi cate 6 carti de joc si pe masa dealerul declarat va depune 4 carti, cu fata in sus. Primul jucator isi va consulta cartile din mana si va incerca sa colecteze de pe masa cartile cu cea mai mare valoare, apeland la aritmetica simpla, la operatia de adunare. 

Dupa ce toate cartile puse in joc se termina, jucatorii isi numara punctele acumulate, cel care are cele mai multe fiind declarat castigatorul rundei. Jocul se reia de aceeasi maniera pana cand se ajunge la punctajul stabilit inainte de debutul jocului.

Istoria jocului de Kems

Jocul de carti a fost inventat de popoarele asiatice, undeva in secolul al IX-lea ⏳, pe timpul dinastiei Tang. De asemenea, exista atestari documentare care plaseaza jocul de carti si in India, Persia sau Egipt, deci izvorul acestora este, fara indoiala, in regiunile in care aceste civilizatii s-au dezvoltat. 

In Europa, insa, jocurile de carti incep sa isi confirme popularitatea undeva intre anii 1300-1400, cand se crede ca au ajuns pe continent cu ajutorul negustorilor. Acestia desfiinteaza efectiv granitele si nu au cum sa nu imprumute datini si obiceiuri din tarile pe care le cutreierau. 

 

Sursa foto: theworldofplayingcards.com

China  isi ocupa un loc binemeritat in inventarea jocurilor cu carti, poate si pentru ca hartia in sine a fost inventata de ei. Europa era avida de noutati, deci jocurile de carti nu aveau cum sa nu suscite interesul tarilor dezvoltate din regiune. La inceput, apanajul oamenilor instariti si a nobilimii, jocurile de carti au avut o traiectorie bizara pana la a ajunge in stadiul in care le cunostem in ziua de astazi – un pachet standard de carti de joc format in 52 de bucati, la care se adauga si un numar de 2 jokeri. 

Pe cartile de joc se gaseau, in functie de zona geografica, diverse imagini, monede, cupe, animale, copaci, pana cand au ajuns sub forma pe care o cunoastem in ziua de astazi. 

Desi majoritatea jocurilor de carti isi trag originea din Asia 🌏, Kems a luat nastere in Franta, loc in care definitivau semnele de carte in secolul al XV-lea: pica, romb, inima si trefla. Nu se stie cu siguranta cum s-a ajuns la jocul de Kems pe care il cunostem si il jucam de o eternitate, dar tindem sa creditam si de aceasta data negustorii ca fiind principalii promotori ai acestui joc. Indiferent de cine sau cand a adus acest joc in tara noastra, a realizat un lucru bun pentru ca ne da sansa sa interactionam, sa ne distram si sa traim clipe pe care cu siguranta ca nu le vom uita nicioadata.

 

 

 

 

Nu exista nicio indoiala ca jocul de Kems este unul care trezeste in fiecare dintre noi amintiri placute din copilarie. Si, ca orice alt joc practicat in acea perioada, a contribuit la formarea noastra ca oameni si ne-a dezvoltat abilitati precum rapiditatea in gandire si in luarea rapida a decizilor. Aminteste-ti des cu placere de Kems, joaca-l de fiecare data cand ai ocazia si invata si pe altii frumusetea si simplitatea acestui joc care ti-a marcat copilaria!

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by