Bluff in poker: Ce inseamna? Cum ma ajuta? Este un termen de actualitate?

Pokerul este un joc de masa in care norocul se impleteste in mod armonios cu strategia. Strategia pe care o adopti pe parcursul unui joc de poker poate face diferenta, ducand la castigarea rundei. Unul dintre cei mai importanti termeni de poker pe care orice jucator trebuie sa il cunoasca este chiar bluff-ul.

 

 

Bluff in poker presupune sa tratezi o mana nefavorabila ca pe una nemaipomenita si sa actionezi in consecinta, astfel incat sa induci adversarului ideea ca nu are nici macar o sansa in fata ta. Un bluff reusit este atunci cand oponentul „se arunca” si tu ai castigat potul din joc, in timp ce un bluff nereusit este atunci cand adversarul reuseste sa se „prinda” de miscarea pe care vrei sa o faci si profita de ea.

 

Puterea mainii pentru bluff poker

Daca te-ai decis sa faci bluff, atunci cartile pe care le ai in mana nu au valoare mare. De cele mai multe ori, nici oponentul tau nu are carti valoroase care sa ii ofere certitudinea ca poate castiga. Deci, actioneaza in forta, cere raise, pune presiune si in cele mai multe cazuri o sa ai satisfactia sa iti vezi adversarul cum se arunca si tu castigi banii de pe masa.

Sursa foto: beatingbetting.com

 

Bluff poker si miza

Ai aici doua posibilitati: ori pui totul in joc si pariezi „all in”, ori te decizi sa fii mai rezervat in pariu, fara sa dai de inteles ca mergi la „cacealma”. Jocul se bazeaza si pe feelingul tau, pe probabilitatea cu care determini daca oponentul are in mana carti bune, sau dimpotriva, la fel de nefavorabile ca ale tale.

Miza pe care o ceri trebuie sa fie in concordanta cu banii de care dispui, astfel incat sa nu fii pus in situatia de a iesi din joc mai devreme decat ti-ai propus. Nu impinge lucrurile la extrem facand pariuri extravagante pentru ca in fata ta ar putea sta un jucator cu experienta care se „prinde” imediat de bluff si care te deposedeaza de bani „in doi timpi si trei miscari”.

 

Cat de importanta este pozitia la masa atunci cand faci bluff la poker?

Una dintre variabilele care fac un bluff de succes o reprezinta pozitia pe care o ai la masa de joc fata de ceilalti jucatori. Este evident ca trebuie sa vezi cum reactioneaza oponentul tau inainte sa iei decizia de a juca la cacealma.

 

 

De aceea, nu te grabi in actiuni si nu ezita sa faci „bet” sau „raise” pentru a vedea care este reactia oponentului. Un bluff reusit se poate intampla si la ultimele secvente ale rundei, dar poate avea succes si daca te decizi sa il initializezi la inceputul ei. Totul depinde atat de adversarul pe care il ai in fata, cat si de experienta pe care ai acumulat-o in acest joc pentru a-l determina sa faca ”fold”.

Cum faci bluff in poker?

Pentru ca este o actiune care depinde de cateva variabile, trebuie sa fii extrem de atent. Totusi, sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le gandesti inainte de a lua decizia de a face bluff:

 • Observa stilul de joc al oponentului. Daca la toate rundele a dat „call”, atunci renunta la bluff la poker;
 • Numarul de jucatori este esential. Daca sunt multi oameni la masa de joc, renunta la bluff, pentru ca este posibil ca unii dintre ei sa aiba carti bune si sa „se prinda” de intentia ta;
 • Daca stai bine cu „finantele” fa bluff, insa fii atent si pastreaza intotdeauna o marja de siguranta care sa te tina in joc pana la final;
 • Nu merge la cacealma atunci cand pe masa sunt sume mici de bani, pentru ca tendinta celorlalti jucatori este de a da „call”.
 • Incepe aceasta actiune atunci cand se aduna suficient de multi bani ca sa merite;
 • Fii atent la dinamica jocului, la tipul de jucator cu care te confrunti, la mizele aflate in joc, astfel incat sa poti determina momentul oportun de a face bluff;
 • Nu in ultimul rand, trebuie sa fii atent la propriile gesturi si sa nu-ti lasi oponentul sa-ti citeasca emotia.

 

Strategie de bluff la poker

Desi se bazeaza pe obtinerea de combinatii castigatoare, jocul de poker se dovedeste a fi unul extrem de versatil, care ofera posibilitatea de a castiga chiar si  fara a avea o combinatie valoroasa de carti. Fara indoiala, blufful este o metoda strategica ce aduce satisfactii deosebite, dar si bani frumosi, daca este utilizat atunci cand trebuie.

Sursa foto: technologyreview.com

In cazul in care un jucator ar fi trebuit sa astepte o mana buna ca sa castige potul, atunci pokerul ar fi doar un joc anost de carti in care jucatorii sunt mult prea previzibili. Tocmai de aceea, nu ezita sa blufezi atunci cand situatia o cere, insa evita situatiile „fortate”.

Bluff-ul in poker a fost adus la rang de arta si comparatia nu este deloc deplasata. La masa de joc nu esti un magician care scoate din palarie bluff-ul, il arunca si deodata toti jucatorii sunt intimidati si decid sa nu mearga mai departe, cedandu-ti tie potul. Dimpotriva, un bluff la poker trebuie planificat in detaliu, tinand seama de profilul jucatorilor, marimea potului, cartile de pe masa, dar si de dinamica jocului.

 

 

Urmareste cu atentie flopul si daca vezi ca pe masa sunt doar carti mari, nu te grabi sa faci bluff, pentru ca exista o mare posibilitate pentru ceilalti jucatori de a „prinde” o mana buna, caz in care este mai bine sa iti regandesti strategia si sa lasi runda sa se desfasoare in lianiste pana la final.

9 secrete despre bluff la poker 

 • Daca ai abilitatea de „a citi” mana adversarului, aceasta insusire poate determina succesul sau esecul actiunii de bluff in poker. Fii atent si, daca simti ca are mana buna, nu risca, asteapta pana la aparitia unei ocazii favorabile;
 • Alterneaza stilurile de joc fara a forma un tipar anume, nu manifesta pe tot parcursul unei runde acelasi stil in care dai „call” si „check”, pentru ca este greu sa convingi ca ai o carte atat de buna incat sa poti castiga potul;
 • Trebuie sa cunosti cartile si valorile avute de acestea in joc;
 • Fii un bun psiholog astfel incat sa „descifrezi” mimica celorlalti jucatori;
 • Construieste-ti o imagine de nepatruns pentru ceilalti oponenti;
 • Urmareste sa stabilesti tipare in stilul de joc al celorlalti;
 • Nu grabi procesul de bluff si demareaza actiunea la momentul oportun;
 • Tine seama de suma la care a ajuns potul;

Nu trebuie sa uiti ca bluff-ul este o strategie des utilizata in poker, care implica cunoasterea jocului, a regulilor si, nu in ultimul rand, experienta de joc acumulata. Ramane, deci, sa unesti toate aceste calitati intr-un tot unitar si sa te bucuri de satisfactiile pe care jocul de poker ti le poate aduce!

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incearca-ti norocul