Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Anti-Monopoly pentru mileniali. Cum te joci daca nu ai mai facut-o pana acum? Cel mai bun ghid al jucatorilor!

Sursa foto: amazon.in

Iti doresti sa pregatesti o seara in familie, insa nu ai gasit jocul potrivit? Anti-Monopoly este, fara doar si poate, una dintre cele mai bune variante pentru care poti opta daca iti doresti sa petreci clipe frumoase alaturi de cei dragi. Pune cap la cap strategii si pregateste-te sa joci un board game care te pune la incercare timp de doua ore!

Daca nu ai mai jucat pana acum Anti-Monopoly, acest ghid te va ajuta si te va face sa intelegi multi mai bine jocul, incepand cu pionii, pana la regulile sale simple. Citeste cu atentie randurile de mai jos, si incearca Anti-Monopoly alaturi de cei dragi!

 

 

De ce sa nu te joci Anti-Monopoly ca Monopoly?

Cu siguranta ai jucat Monopoly in varianta sa clasica, insa cum ramane cu variatia sa, Anti-Monopoly? Iata de ce nu trebuie sa joci versiunea moderna a jocului precum o faceai in clasicul Monopoly:

  • In primul rand, in Anti-Monopoly este necesar sa te misti rapid si sa cumperi proprietatile care iti vin la mana pentru a combate rivalii.
  • In al doilea rand, trebuie sa fii extrem de atent pentru momentele in care ai nevoie sa iti manageriezi banii, pentru ca ai sanse mult mai mari sa ramai fara ei in comparatie cu traditionalul joc de Monopoly.
  • In al treilea rand, trebuie sa stii ca Anti-Monopoly este o recreare a jocului clasic, in care afacerile sunt salbatice, vibrante, iar competitia nu lipseste. Aici exista doua tipuri de jucatori: cei denumiti si monopolisti – care pot sa-si mareasca castigurile cat de mult se poate si competitorii – adica cei care vor cumula cat mai multe proprietati si bunuri, pe care urmeaza sa le vanda la preturi ridicate, astfel incat sa poata face profitul mult dorit.
  • In final, jocul Anti-Monopoly contine doua seturi de reguli, lucru datorat celor doua tipuri de personaje din joc: monopolistii si competitorii. Acest lucru nu este regasit in jocurile de societate, lucru care este revolutionar si unic pentru piata de profil.

 

 

Cum a ajuns pe piata jocul Anti-Monopoly?

Anti-Monopoly a creat un joc la fel de cunoscut ca Monopoly. La inceput, Monopoly a fost facut de Elizabeth Magie, in urma cu un secol. Acest joc a fost un adevarat succes, reusind sa se pastreze in topurile celor mai jucate board games din lume. Denumirea sa initiala a fost si Landlord’s Game si avea ca scop cumpararea a cat mai multe proprietati, asa cum se intalneste si in clasicul Monopoly.

joc monopol

Sursa foto: nytimes.com

 

Acest joc a fost sursa de inspiratie a multor oameni, care au reusit sa dezvolte o multitudine de jocuri de societate palpitante in lume. De la Monopoly, s-a dezvoltat si Anti-Monopoly. Creatorul acestui joc a fost profesorul universitar de la San Francisco State, pe numele sau Ralph Anspach. Initial, titlul acestui joc era Bust and Trust, tradus si ca Prinde si ai Incredere, insa, dupa 1973, s-a schimbat in Anti-Monopoly.

Ralph Anspach a vrut sa demonstreze ca lectiile pe care Monopoly incerca sa le propuna erau destul de gresite. Anspach si-a dorit sa evidentieze cat de grave sunt aceste “lectii” care aveau la baza cumpararea exclusiva a proprietatilor pentru imbogatire. Din acest motiv a luat nastere Anti-Monopoly. Jucatorii aveau rolul de a fi lucratori federali ce aduc interdictii asupra fiecarei afaceri monopolizate pentru a putea aduce inapoi cladirile/bunurile pe sistemul de piata libera.

Bineinteles, gameplay-ul s-a schimbat in anul 1986, cand a aparut pe piata un nou joc ce se numea Anti-Monopoly 2, unde jucatorul putea sa fie competitor sau monopolist. Aceasta versiune este cea care seamana cel mai mult cu jocul Anti-Monopoly de astazi. Mnopolistii trebuie sa detina cel  putin doua proprietati pentru a cere chirii foarte mari si pentru a construi case, in timp ce competitorii trebuie sa taxeze rivalii cu chirii joase, avand dreptul de a imbunatatii cladirea in cauza ori de cate ori isi doresc.

Sursa foto: boardgamesgeek.com

Pentru ca jocul avea in componenta denumirii sale si cuvantul Monopoly, oamenii au inceput sa-l confunde cu jocul clasic dezvoltat de Parker Brothers. Acest lucru a venit la pachet cu darea in judecata a lui Anspach in anul 1974 pentru folosirea unui nume de brand foarte cunoscut. Batalia a fost una crancena, Anspach incepand sa caute si sa gaseasca motivele pentru care nu ar trebui sa fie dat in judecata, mai ales ca Monopoly era un joc cunoscut in trecut, fiind dat folosirii publicului larg. Acest proces a durat o perioada de 10 ani, pana cand fratii Parker si Anspach au ajuns la intelegerea ca Anti Monopoly sa isi pastreze titlul de care se bucura in continuare si astazi.

Asa cum poti observa, Anti-Monopoly a avut o istorie destul de tumultoasa si de interesanta in lumea jocurilor de societate, insa a reusit sa supravietuiasca timpurilor nefaste si sa continue sa fie unul dintre cele mai indragite board games din lume si in zi de azi. Acum ca stii mai multe despre acest joc, a venit momentul sa trecem la versiunea moderna a jocului si sa invatam din ce este format si cum se joaca.

 

 

Din ce este format Anti-Monopoly?

Ca orice board game, Anti-Monopoly este format din anumite piese, fara de care jocul nu poate sa functioneze in continuare. Cei care cumpara jocul trebuie sa stie ca vor obtine urmatoarele piese reprezentate de:

  • 25 de carti de joc pentru jucatorii care vor fi monopolisti
  • 25 de carti de joc pentru cei care vor fi pe parcursul jocului competitori
  • 28 de carti ce vor semnala proprietatile care se pot procura pe parcursul jocului
  • 50 de cladirii pe care le poti pune pe tabla de joc, atunci cand cumperi proprietati; acestea sunt 35 de case de lemn si 15 apartamente de lemn
  • 6 pioni de joc, de unde trei sunt de culoare albastra pentru monopolisti si 3 sunt verzi pentru competitori
  • Un ghid care va prezenta regulile jocului pe intelesul fiecarui jucator
  • Zaruri
  • Bancnote cu sume cuprinse intre 1 si 500 de dolari, din care 50 sunt de 1 USD, 40 de 5 USD, 50 de 10 USD, 50 de 50 USD, 50 de 100 USD si 20 de 500 de USD.

 

 

 

Cum se joaca Anti-Monopoly – intrebari si raspunsuri

In cate persoane se poate juca jocul?

Anti-Monopoly poate sa fie jucat in minim doua persoane si in maxim sase. Cu cat se vor juca mai multi oameni, cu atat mai distractiv si mai competitiv va putea fi acest joc. 

 

Care este scopul jocului?

Acest lucru iti va sta la alegere, atat tie cat si jucatorilor cu care vei juca Anti-Monopoly. Sunt doua moduri posibile in care poti juca si completa obiectivul jocului. In primul rand, poti alege daca vrei sa castigi prin a-i face pe ceilalti sa dea faliment sau prin a deveni cel mai bogat competitor/monopolist daca monopolistii/competitorii au ajuns la faliment/au fost eliminati din joc. Acest tip de versatilitate aduce un plus jocului, fiind un punct forte & unic. 

 

Cine este bancherul din joc?

La fel ca in versiunea clasica de Monopoly, bancherul poate sa fie orice jucator de la masa. Acesta poate sa fie ales, sau se poate propune de unul singur in fata celorlalti jucatori. Rolul sau va fi sa distribuie fiecare suma de bani 

 

Ce sunt cartile pentru competitori si monopolisti si cine le amesteca?

Sunt 25 de carti de joc pentru monopolisit si inca 25 pentru competitori. Acestea au locuri alocate pe tabla de joc, fiind inainte amestecate de bancherul ales la inceputul jocului. Toate cartile vor fi puse cu fata in jos. Aceste pot fi trase de competitor/monopolist doar cand zarurile ii vor conduce pe casuta care semnaleaza acest lucru. 

 

Cum se impart jucatorii?

In primul rand, jucatorii trebuie sa fie impartiti in mod egal la masa. Dar totusi, ce se intampla daca exista un numar impar de oameni la masa de joc si nu poate exista acest echilibru intre competitori si monopolisti? Regulile jocului spun ca nu este o problema daca exista, de exemplu, 2 competitori si 3 monopolisti sau viceversa.

 

 

 

Cine va incepe primul jocul?

Ca in orice joc de Monopoly, jucatorul care va fi desemnat sa inceapa primul este cel care va arunca zarurile cu valoarea cea mai mare.

 

Care va fi bugetul cu care vei incepe jocul?

La startul jocului Anti-Monopoly, bancherul sau “The Tresurer”,  va acorda fiecarui player cate 1500 de dolari, impartind 5 bancnote de un dolar, alte cinci de 5 USD, urmate de sapte de 10 USD, doua de 50, trei de 100 si alte doua de 500. Insumate, acestea vor fi in total de 1500 de USD. Bugetul de start este destul de permisiv, asa ca trebuie sa il folosesti cu grija.

 

Cum se va stabili ordinea jucatorilor din Anti-Monopoly?

Acest lucru se stabileste de la inceputul jocului. De la cel care va arunca cea mai mare valoare a zarurilor pe tabla de joc, pana la cel care a dat-o pe cea mai mica. Practic, jucatorii se vor roti in sensul acelor de ceasornic, luandu-se in considerare intotdeauna valoarea zarurilor.

 

Ce inseamna monopolizarea orasului in jocul Anti-Monopoly?

Monopolizarea orasului in Anti-Monopoly se va intampla doar atunci cand un monopolist a reusit sa puna stapanire pe un numar de doua strazi. In momentul in care se va intampla acest lucru, toate proprietatile regasite pe strazile respective vor cere chirii duble

 

Cum se poate cumpara/percepe chiria pentru propietatiile din joc?

In functie de norocul pe care il ai atunci cand arunci zarurile, poti ateriza pe proprietati/statii de transport/utilitati pe care vei dori sa la le achizitionezi. Insa, ce poti sa faci daca bunul pe care ai ajuns sa-ti pui pionul nu este pe placul tau? Pur si simplu refuzi sa il cumperi daca nu se afla deja in tutela unui alt jucator. Acea proprietate va fi in continuare valabila pana cand cineva o va achizitiona.

In cazul in care vei pica pe o proprietate deja cumparata, va fi cazul sa platesti chiria in functie de costul terenului, al casei, al numarului de case.

 

Se pot vinde case bancii in Anti-Monopoly?

Da! Daca ai ramas fara bani sau daca vrei sa strangi o suma mai mare de bani in acest joc, poti returna o casa bancii prin intermediul bancherului. Diferenta este ca pretul cu care o vei vinde va fi la jumatate

 

Cum incepi sa cladesti case si apartamente in Anti-Monopoly?

Raspunsul acestei intrebari este diferit in functie de rolul pe care il vei juca:

  • Daca esti monopolist, trebuie sa stii ca poti sa construiesti cate 3 case pe strada pe care ai monopolizat-o, insa daca vrei sa construiesti un apartament, trebuie sa iti dai toate casele la banca. Casele/apartamentele vor fi asezate de fiecare monopolist doar in casuta pe care se gaseste litera M.
  • Daca esti competitor, poti sa construiesti cate 4 case pe fiecare strada pe care o ai in posesie. Nu poti sa cumperi o a cincea casa, pentru ca, ajuns la acest nivel, va veni momentul sa le dai bancii pentru un apartament. In plus, trebuie sa asezi toate casele pe care le ai in locul in care este imprimat numele orasului. 

 

 

 

Ce este ipoteca si cum functioneaza in jocul Anti-Monopoly?

Ipoteca valoreaza cate jumatate din valoarea proprietatii pe care un jucator a achizitionat-o initial. Casele care vor fi ipotecate in joc nu vor acorda dreptul jucatorilor de a lua chirie. 

Daca o strada va fi ipotecata sau o companie/transporturi/orice tip de utilitati, aceasta poate sa fie vanduta la orice valoare propusa de jucatori. Daca unul din jucatori isi va dori sa isi cumpere din nou proprietatea ipotecata, atunci trebuie sa plateasca bancherului/trezorierului suma inscrisa pe spatele cartii. 

Monopolistii nu pot sa mai cumpere case daca pe teritoriul strazii/orasului exista astfel de constructii care sunt deja ipotecate.

 

Cati bani primesti atunci cand aterizezi din nou pe START? 

De fiecare data cand completezi ciclul unui joc de Anti-Monopoly, primesti cate 100 USD.

 

Ce trebuie sa stii despre inchisoare?

In primul rand, un jucator poate sa stea pe un loc pe tabela jocului fara a plati nimic sau cumpara. Acest lucru se intampla in cazul in care proprietatile nu sunt inca achizitionate de monopolist sau de competitor. 

Un jucator poate sa evolueze intr-o alta casuta din tabela, daca va ateriza pe casuta denumita: “Go to prison” sau “Go to price war”. In acest caz, jucatorul va fi nevoit sa plateasca o penalitate, pana cand va iesi din inchisoare sau din razboiul preturilor.

  • Daca vei fi trimis in casuta de Price War, vei putea in continuare sa primesti chirie, in cazul in care un alt jucator a aterizat pe proprietatea ta. Price War este doar pentru competitori. 
  • Monopolistii vor fi cei care vor fi trimisi la inchisoare. Acestia nu vor putea incasa chirii sau alte tipuri de plati, in comparatie cu competitorii.

Pentru a putea iesi de la inchisoare sau de la Price War este necesar sa arunci o valoare dubla cu zarul in maxim 2 ture. Daca au trecut cele 2 ture si jucatorii nu au avut noroc, va fi nevoie sa platesti o penalitate in valoare de 50 USD. 

 

Care este rolul spatiului pentru taxa?

Fiecare jucator va trebui sa plateasca o taxa de 200 de dolari pentru fiecare bun pe care il poseda, fie ca este vorba de case, apartamente sau de proprietatii care nu sunt ipotecate:

  • Competitorii trebuie sa plateasca taxa de 200 de dolari sau 10% din banii pe care ii vor strange plus alte 10 procente din proprietatile care nu sunt inca ipotecate. Se va mai adauga inca 10% pentru costurile totale ale caselor si apartamentelor cumparate.
  • Monopolistii trebuie sa plateasca o taxa de 200 de dolari, 20% din banii lor, 10% din strazile care nu prezinta ipoteca si inca 10% din costul original al proprietatilor care au fost cumparate pe parcursul jocului. 

Taxa de proprietate pentru ambii jucatori va fi in valoare de 75 de USD.

 

Se pot imprumuta bani de la jucator la jucator? 

Cu siguranta ca NU! Jocul nu accepta ca playerii sa se imprumute in cazul in care dau faliment sau au nevoie de bani suplimentari pentru a-si achita taxele catre banca, sau chiriile. 

 

Exista posibilitatea de a schimba bunuri in joc?

Da si nu! Jucatorii nu pot sa schimbe intre ei case si apartamente. Acestea trebuie sa fie date inapoi bancherului conform regulilor jocului. 

 

Ce se intampla daca vei avea nevoie de mai multe proprietati, insa nu mai exista suficiente piese pe masa? 

Daca va fi cazul sa nu mai existe suficiente proprietati in trezorerie, jucatorii trebuie sa fie creativi si sa isi creeze unele noi folosindu-se de plastilina, hartie, carton – orice material care le va fi cel mai mult la indemana. 

 

Ce se intampla cand trebuie sa platesti utilitati?

Daca vei ateriza pe o casuta dedicata utilitatilor, atunci  va fi nevoie sa platesti un anumit procent. Acesta difera in functie de valoarea data de zar in momentul aterizarii acestuia pe tabela de joc si a competitorului/monopolistului. 

  • Daca esti monopolist, colectezi de 4x din valoarea zarului in cazul in care esti proprietarul acelei utilitati sau de 10x daca ai mai multe proprietati pe teren. 
  • Pentru competitori, se va colecta de 4x valoarea zarului aruncat.

 

Ce fac companiile de transport in Anti-Monopoly?

Companiile de transport ale ale competitorilor aduc un plus de 10%, indiferent de cat de multe exista in posesia unui singur jucator. 

Monopolistii, pe de alta parte, colecteaza un procent dublu fata de competitori. Daca in jocul Anti-Monopoly va exista un monopolist care detine toate firmele de raport, atunci va fi foarte greu de batut, deoarece va percepe taxe uriase.

 

Ce inseamna sa dai faliment in joc?

Jucatorii care au falimentat in joc trebuie fara doar si poate sa isi revanda casele bancii pentru o jumatate din pretul initial de achizitie. Apoi, banii obtinuti in urma falimentului vor fi dati jucatorului care a provocat acest lucru. Cel care ramane fara bani in joc va fi exclus automat din Anti-Monopoly.

Daca jucatorul este falimentat de trezorerie, toate proprietatile din joc se reintorc in banca si vor putea sa fie din nou vandute altor jucatori. 

 

Cine este cel mai bogat jucator dintre toti? 

Jucatorul care a reusit sa stranga cele mai multe proprietatii, sa-si plateasca toate datoriile catre banca sau sa detina cat mai multe firme de transport sai sa acumuleze cele mai multe chirii, este cel mai bogat dintre toti. Acesta va fi desemnat in acelasi timp si castigatorul jocului de Anti-Monopoly.

 

 

Ce alte jocuri similare Anti-Monopoly mai poti juca?

Daca nu ai mai gasit jocul Anti-Monopoly sau daca deja l-ai jucat de mult prea multe ori si iti doresti sa incerci si alte tipuri de board games, atunci trebuie sa stii ca ai la indemana cateva variante pe care le poti incerca alaturi de prieteni sau de familie. Printre acestea sunt si:

  • Varianta clasica de Monopoly
  • Activity
  • Jocul de table

Trebuie sa iei in considerare ca jocul Anti-Monopoly iti va cere rabdare si calmitate. Acesta poate sa dureze chiar si 2 ore intregi, fiind palpitant si amuzant daca este jucat in cat mai mult oameni. Acest board game este ideal si pentru noua generatie de mileniali, avand la baza reguli usoare si interesante. Daca vrei sa incerci si tu un joc unic, nu ezita sa te bucuri de Anti-Monopoly alaturi de cei dragi.

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by