Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Cele mai populare jocuri de strategie din Antichitate si pana in prezent

Precum v-ati imaginat deja, primele dovezi ale existentei jocurilor de strategie dateaza din cele mai vechi timpuri, inca din antichitate, in spatiul european, asiatic, sau nord-african. De altfel, insasi termenul “strategie” isi are originea in Grecia Antica, mai precis in cuvantul “strategia / στρατηγια”. 

 

 

De-a lungul epocilor, aceste jocuri s-au transmis de la o civilizatie la alta, au suferit mutatii, au evoluat, adaptandu-se vremurilor si nivelului de tehnologie dezvoltat de catre omenire. Astfel, pornind de la forme rudimentare, utilizand materiale si obiecte sculptate in piatra, sau lemn, jocurile de strategie sunt disponibile astazi prin intermediul unei largi palete de aplicatii online.

jocuri de strategie

Sursa foto: Stocksnap.io

 

Cateva tipuri de jocuri de strategie 

In functie de modul de abordare, de gradul de interactivitate, dar si de complexitatea acestora, se pot distinge urmatoarele tipologii:

  • Jocuri de strategie abstracte. Sunt acele jocuri care nu isi propun sa simuleze realitatea, exclud hazardul, dar pun accentul pe viziunea jucatorilor si pe capacitatea acestora de a intui sau a anticipa gandirea in perspectiva a adversarului. Printre cele mai cunoscute jocuri de acest tip se numara “sahul”, “Go”, sau “Arimaa”.
  • Jocuri strategice de razboi. Aici vorbim de unele dintre cele mai interactive si mai indragite tipuri de jocuri strategice, printre cele mai populare numarandu-se “Warhammer 400”, “Risk”, “Paths of Glory”, sau “Axis and Allies”. Adesea, majoritatea acestor jocuri incearca recrearea unor faimoase lupte, razboaie sau campanii din istoria umanitatii, jucatorii aflandu-se in rolul marilor conducatori militari ai vremurilor. Totodata, este frecventa utilizarea unor harti, simboluri si figurine in miniatura, toate cu scopul de a recrea cat mai fidel atmosfera si contextul evenimentelor, dar mai ales pentru a oferi jucatorilor sentimentul de autenticitate. Unul dintre creatorii jocurilor de strategie militara moderna este cunoscutul scriitor englez Herbert George Wells, cel care afirma ca “un razboi in miniatura este preferabil unuia real”.

Joc de razboi

Sursa foto: Pixabay.com

  • Jocuri de strategie in echipa. Cel mai interesant joc de acest tip este, cu siguranta, jocul de “Bridge”, cunoscut si sub denumirea de “Contract bridge”. Este un joc de carti purtat atat in ofensiva, cat si in defensiva, care presupune existenta a doua echipe a cate doi jucatori. Unul dintre principalele beneficii ale acestuia il constituie dezvoltarea unei gandiri strategice, inclusiv de business, care va putea fi folosita deopotriva si in viata de zi cu zi.
  • Jocuri de strategie tip simulare. Aflate in stransa legatura cu jocurile abstracte, cele de tip simulare reprezinta jocuri menite sa simuleze situatii geopolitice si/sau geostrategice reale, jucatorul fiind cel ce poate influenta gratie atitudinii sale evolutia ulterioara a acestora.
  • Jocuri de strategie europene. Sunt jocuri de tabla (boardgames) de origine germana, aparute mai recent, reprezentand un mix intre jocurile de strategie abstracte si cele de razboi, dar axate indeosebi pe latura economica, nu pe cea militara, precum in cazul celor din urma.

Sursa foto: Pixabay.com

 

 

Jocurile video de strategie

O alta categorie, extrem de importanta si foarte raspandita in zilele noastre, pe care am ales sa o prezint, este cea a jocurilor video de strategie. Aparute in prima parte a anilor 1980, odata cu raspandirea pe scara larga a sistemelor video, acestea au schimbat definitiv perceptia asupra jocurilor de strategie. 

Printre primele jocuri video de strategie, cu mare succes la public, a fost “Sea Battle”, produs de Mattel (companie infiintata in 1945 in California, avand ca obiect de activitate producerea de jocuri si jucarii). Joc de strategie multiplayer, Sea Battle a fost creat de Ken Smith si a folosit drept platforma de utilizare “Intellvision”, prima consola video cunoscuta, extrem de asemanatoare cu celebra “Atari 2600”, aparuta cu cativa ani mai devreme.

Sursa foto: Play.google.com

Pe masura trecerii anilor, datorita dezvoltarii tehnologice, in special a utilizarii tot mai frecvente a PC-urilor, jocurile de strategie au intrat intr-o noua etapa. Un punct de cotitura in ceea ce priveste configuratia acestora il constituie cu siguranta aparitia sistemului de operare Windows, cel care a permis dezvoltarea jocurilor atat din punct de vedere grafic, dar mai ales sub aspectul implicarii jucatorilor in derularea actiunii. In consecinta, jocurile de strategie au devenit mult mai interactive, mai complexe si mai accesibile jucatorilor de pretutindeni.

 

 

Cele mai populare jocuri de strategie din lume

Dintr-un top al celor mai raspandite jocuri de strategie la nivel global, trebuie amintit in primul rand cel care sta la baza dezvoltarii tuturor jocurilor de acest tip, “parintele” acestora, Mancala. Termenul este de origine araba si defineste “miscarea”. Desi nu exista un anume joc sub aceasta denumire, mancala grupeaza o intreaga serie de jocuri datate de catre specialisti in secolele 6 si 7 ale erei noastre, foarte larg raspandite pe teritoriul african, unde joaca un rol similar sahului in ceea ce priveste civilizatia occidentala. 

Utilizate in tari precum Egipt, Siria, sau Liban, printre cele mai populare jocuri mancala putem aminti: Oware, Bao, Kalah, Sungka, Congkak. Aceste jocuri au aceleasi reguli generale, folosesc drept echipament o tabla din diferite materiale, iar scopul este cel mai adesea capturarea a mai multor piese decat adversarul, sau de blocarea acestuia in diferite etape ale desfasurarii ostilitatilor.

 

 

Sahul – jocul de strategie reglementat de FIDE

In mod cert, cel mai indragit joc de strategie al tuturor timpurilor este sahul. Originea jocului este in continuare neclara, fiind situata de catre cercetatori in India, insa forma actuala a jocului ne parvine din sudul Europei, acolo unde a fost jucat incepand cu a doua jumatate a secolului 14. 

 

 

Binecunoscut, sahul este un joc de strategie tip boardgame, utilizand o tabla patrata impartita in 8 linii si 8 coloane ce formeaza 64 de patrate cu suprafete egale, colorate alternativ in alb si negru. 

Sursa foto: Pexels.com

Ambii participanti incep jocul cu cate 16 piese pe care le vor muta pe rand, respectand anumite reguli de miscare. Scopul final al jocului este matul, mai exact momentul in care piesa centrala a jocului, “regele”, este atacat, dar incapabil sa evite capturarea prin intermediul mutarilor permise de regulament. Regulile oficiale ale jocului de sah sunt prevazute regulamentul intocmit de catre “FIDE”, Federatia Internationala de Sah.

 

 

Red Alert – primul dintre cele mai populare jocuri video de strategie in timp real

Asa cum aminteam mai sus, pe masura avansului tehnologic de care s-a bucurat omenirea, jocurile de strategie s-au dezvoltat si adaptat noilor posibilitati. Un joc extrem de popular in era PC-ului este, desigur, si cel produs de catre Edward Alexander Del Castillo si dezvoltat de Westwood Studios Nevada, Command and Conquer: Red Alert

Sursa foto: Youtube.com

Aparut la mijlocul anilor ‘90, jocul intalnit cel mai adesea sub numele simplu de “Red Alert”, a fost unul dintre cele mai captivante jocuri video de strategie in timp real ale deceniului 9. Cu vanzari de peste 200 000 de unitati doar la nivelul Germaniei, Austriei si Elvetiei, Red Alert este un joc care imbina strategia militara cu planificarea economica, jucatorul fiind nevoit sa isi asigure resurse minerale si materiale pentru a le transforma ulterior in mijloace militare de anihilare a diversilor adversari. 

Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca noile jocuri de strategie incep sa utilizeze internetul, devenind astfel accesibile din aproape orice punct al globului, reusint totodata sa grupeze in acelasi loc si in acelasi timp jucatori aflati la distanta din punct de vedere fizic, interactivitatea lor ajungand astfel la un nivel superior. 

 

 

 

Star Craft – jocul video de strategie de peste 20 de ani

Cu siguranta cel mai apreciat joc video de strategie, aspect reliefat si prin vanzarile generate, peste 11 milioane de unitati, este StarCraft. Creat de Chris Metzen si James Phinney, a aparut sub egida “Blizzard Entertainment” la 31 martie 1998.  StarCraft este un joc de strategie militara a carei actiune se petrece in secolul 26, centrata in spatiul cosmic si care imbraca forma luptei pentru superioritate intre diverse civilizatii, precum “Terrani”, “Zergi”, “Prostossi”, sau rasa “Xel’Naga”. 

joc de strategie starcraft

Sursa foto: Starcraft.com

La fel ca si alte jocuri de tip “real time strategy”, StarCraft pune un accent deosebit pe capacitatea jucatorilor de prioritizare a nevoilor, pe modul in care acestia utilizeaza resursele existente, dar mai ales pe viziunea acestuia de organizare a diferitelor tipuri de caractere sau echipamente militare, in scopul anihilarii adversarilor. 

Ultima aparitie din aceasta serie o reprezinta “StarCraft: Remastered”, editie lansata oficial in vara anului 2017 si poarta amprenta jocului original, pastrand in intregime game-play-ul acestuia, singurele modificari semnificative aduse de catre producatori fiind sesizabile la nivel grafic, acolo unde au aparut unele imbunatatiri semnificative.

 

 

Asa cum ai putut observa, fie ca vorbim despre jocuri de strategie clasice, simple, fie despre cele aparute recent, mult mai atractive datorita interactivitatii crescute si a modului de prezentare, un lucru ramane comun tuturor acestor jocuri si anume faptul ca ele depasesc sfera hazardului, a norocului, fiind nevoie de implicarea activa a jucatorilor, de talentul lor nativ, de modul in care se raporteaza la ceilalti participanti si cum actioneaza pentru atingerea scopurilor.

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by