Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Jocul de carti “Toci” – Reguli & cum sa faci sa castigi

Toci este un joc de carti ce nu se remarca prin reguli prea complicate, dar este extrem de antrenant si, adesea, este asociat cu perioada copilariei. Desi nu se stie cu exactitate cand a aparut, se stie perfect cum se joaca toci, iar acesta mai intretine si astazi familii, inclusiv copii, in ciuda numarului generos de mijloace de divertisment din zilele noastre.

 

 

 

De unde vine numele jocului de Toci

Precum data aparitiei, originea numelui de Toci este ambigua, dar multi sunt de parere ca aceasta a fost inspirata chiar de intelesul propriu al termenului – verbul a „toci”. Acesta din urma are mai multe definitii, printre care „a vorbi fara rost si fara folos”, „a face sa se piarda din intensitate, putere”, „a (se) rasufla sau slabi”, „a (se) face mai putin taios”, si vom vedea in continuare in ce masura aceste explicatii se potrivesc pe intelesul jocului.

Reguli Toci

Sursa foto: Pexels.com

 

Cum se joaca Toci 

Regulile jocului de Toci pot fi adaptate de la caz la caz, dar cele generale arata ca se poate juca in cel putin doua persoane. Numarul maxim de jucatori nu este limitat, cu mentiunea ca odata ce acesta creste prea mult, poate fi introdus un al doilea pachet de carti. Totusi, de obicei, Toci se joaca in 52 de carti, iar ordinea crescatoare incepe de la AS.

 

 

Toci este un joc individual si totul incepe, bineinteles, prin amestecarea pachetului de carti. Odata amestecat, teancul este lasat pe masa, cu fata in jos. Rand pe rand, fiecare jucator va trage cate o carte, iar scopul este asezarea lor intr-o asa-zisa „casa”, numai in ordine crescatoare. Asadar, numaratoarea incepe de la AS si se incheie cu K (Popa)

Castigator va fi acela care ramane primul fara carti, iar pierzatorul – exact la polul opus – este cel care ramane ultimul cu carti si este „tocit”.

 

 

Reguli de joc pentru Toci

Cu toate acestea, totul trebuie sa se faca tinand cont de mai multe reguli de joc. Din nou, acestea pot varia de la jucator la jucator, dar le vom enumera pe cele general valabile. 

  • In primul, rand trebuie notat ca o casa este deschisa de primul AS, care va fi tras si asezat in mijloc. Acolo vom putea insira cartile – numai in ordine crescatoare. 
    • Cand a picat primul AS, culoarea trebuie respectata si ea, iar jucatorii, asadar, vor avea misiunea sa insire in continuarea sa – strict in ordine crescatoare succesiva – cartile cu acelasi simbol.
  • Daca esti atent, poti pune carti si in casa celorlalti jucatori. Ele pot fi de orice culoare, dar este strict necesar ca aceasta sa respecte ordinea crescatoare. 
  • Daca un jucator trage o carte si aceasta nu se potriveste nicaieri, insa, o va aseza in dreptul sau, cu fata in sus.
  • Un jucator care a pus o carte, fie ca a facut-o in casa, fie in fata unui alt jucator, va mai avea dreptul la o mutare
  • De altfel, dupa ce a pus o carte, el poate folosi chiar si o carte din teancul de carti pe care l-a dat jos. Daca nu are ce sa puna, va trage o carte noua – iar atunci cand teancul de la masa s-a terminat, poate fi luat din teancul de carti intoarse.
  • Cand s-au terminat toate cartile de tras, fiecare jucator isi va astepta randul si, cand acesta va veni, va intoarce cu fata in jos cartile din dreptul lui, pentru a avea o noua sursa de tras. 
  • Mai trebuie mentionat ca atunci cand a fost completat un sir intreg de carti (spre exemplu, romburile de la AS, la K), urmatorul AS care va fi tras va fi asezat la masa.
  • Acum intervine o alta regula interesanta. Daca un jucator are posibilitatea de a pune o carte – indiferent daca in casa sau la alt jucator – dar nu observa acest lucru si plaseaza cartea in dreptul sau, ceilalti jucatori au dreptul de a striga „Toci”. Daca s-a strigat „Toci”, jucatorul care nu a observat va trebui sa pastreze cartea. Daca a observat in timp util, totusi, are dreptul sa puna cartea inainte ca urmatorul jucator sa fie efectuat mutarea.

 

 

Cum sa faci sa castigi la Toci

Dupa cum am precizat anterior, castigator va fi cel care termina primul cartile, iar pierzator cel care s-a „tocit”, fiind ultimul cu carti ramase. Toci nu este un joc cu reguli prea complicate si, odata deprins, va parea extrem de simplu. 

 

 

  1. Recomandrea esentiala, care poate face diferenta si ne poate aduce succesul in acest joc de toci, este atentia. Concentrarea poate schimba decisiv cursul jocului, dar ar fi nedrept sa nu subliniez ca si norocul are un cuvant greu de spus in soarta unui meci de Toci.
  2. Este foarte important sa nu ne consumam atentia doar pe cartile noastre. Ca sa castigi un joc de toci, trebuie neaparat sa mai arunci o privire si peste cartile adversarului, in speranta ca vei putea sa mai scapi de cateva in dreptul lui si, astfel, sa ii ingreunezi misiunea.

 

Alte instructiuni demne de luat in seama sunt motivate de scopul principal al unui joc de Toci, divertismentul. Jocul de Toci este departe de a putea fi numit un veritabil joc al mintii, dar este antrenant si ne poate distra foarte mult. Acestea fiind spuse, pentru fluiditatea unei partide, ar fi bine sa le explicam cat mai des jucatorilor nou-veniti cand ar trebui sa spuna „Toci”. La inceput, lor le-ar putea fi mai greu sa se concentreze atat pe propriile carti, cat si pe cele ale adversarilor.

Nu contenesc din a spune ca regulile de Toci pot varia, pentru ca important este sa le pastram pe cele de baza, restul putand fi adaptate. Spre exemplu, atunci cand nivelul de joc este scazut sau, eventual, cand jucam cu mai multi copii la masa, putem renunta la regula culorilor si sa ordonam cartie in casa strict dupa logica succesiunii crescatoare. Cu toate acestea insa, intr-un astfel de scenariu, jocul devine ceva mai usor si ar putea fi mai putin distractiv sau antrenant.

 

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by