Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Antreneaza-ti mintea cu cel mai jucat joc de strategie – sahul!

Sursa foto: fineartamerica.com

Nu se stie nici pana in ziua de astazi cine a inventat acest joc minune despre care iti vom vorbi mai mult astazi. Da, este vorba de sah! Un lucru este cert, sahul este un joc care exclude din start norocul si se bazeaza 100% pe intelectul celor care il practica. Ai nevoie sa citesti foarte mult pentru a invata inchideri si deschideri, sau tactici populare.

Regulile de joc isi au originea in secolul al XVI-lea in  Europa, mai precis in Italia, ele fiind cunoscute asa cum sunt si in prezent in secolul XX. Pentru ca acest sport al mintii are milioane de adepti in intreaga lume, Organizatia Internationala de Sah este cel care stabileste regulile standard de joc, astfel incat sa existe unitate in practicarea sahului si sa se poata forma competitii nationale si internationale pentru cei mai talentati oameni.

 

 

 

Sahul, sportul mintii si al strategiei. Evolutie si prezent

Desi mai multe tari si-au declarat paternitatea asupra acestui joc, izvoarele istorice nu au putut pana in acest moment sa confirme cui ii revine cinstea de a fi inventat sportul mintii. Cele mai recente dovezi arata ca jocul ar fi aparut pentru prima oara in India, spre sfarsitul secolului al-XI-lea si era cunoscut sub numele de „chatarunga”. In traducere, acest cuvant de origine sanscrita inseamna 4 unitati care se pot asimila unor mici armate. Jocul era practicat in 4 jucatori, fiecare avand la dispozitie cate 8 piese de joc care includeau elefanti, care de lupta, soldati si cai.

Sursa foto: pinterest.com

Dupa inceputul secolului al XII-lea, jocul ar fi fost preluat de Imperiul Persan care i-a schimbat denumirea in „shahtranj” nume mult mai apropiat fata de ceea ce cunoastem in ziua de astazi ca fiind jocul de sah. Shah inseamna in persana rege, in timp ce shah mat se traduce prin neajutorat, invins. 

Sursa foto: pinterest.com

Intr-adevar, daca ai jucat sau stii cat de cat regulile acestui joc, piesa regelui este cea mai neajutorata de pe tabla de joc. Daca celelalte piese au la dispozitie mutari caracteristice care le ajuta sa ajunga in pozitii cheie pe tabla de sah, regele este limitat in a se muta la o singura casuta. Jocul este considerat castigat atunci cand in imposibilitatea de a se apara de atacurile pieselor rivale regele este culcat pe tabla aratand in acest fel victoria adversarului. 

Sursa foto: theguardian.com

Regulile acestui joc nu sunt deloc complicate, ci modul in care ajungi sa castigi o partida de sah este ceea ce pune la incercare inteligenta unui jucator. Din antichitate si pana in zilele noastre, jocul de sah a atras si atrage in continuare o multime de adepti. Pentru ca se preteaza la aplicarea de strategii, sahul a devenit un fenomen mondial care confera celor mai buni jucatori titlul de maestri internationali in sah in cadrul unor concursuri cu expunere mondiala pe toate canalele de mass-media. 

Tehnologia ajuta si ea la raspandirea acestui joc, astfel incat il poti accesa linistit cu ajutorul PC-ului sau a telefonului mobil. Si pentru ca exista o multime de modalitati de a juca, poti apela la jocul de sah blitz, la cel prin corespondenta si, evident, la cel online. Regulile sunt aceleasi, insa trebuie sa retii faptul ca, pe langa cunoasterea regulilor de baza si a echipamentului folosit pentru derularea jocului, exista conditionari legate de timp, de etica jucatorilor precum si diverse proceduri aplicate pentru rezolvarea neregulilor din timpul jocului. 

Sursa foto: chess.com

Ca in oricare alt joc, finalul acestuia si adjudecarea victoriei de catre unul dintre jucatori este momentul cel mai asteptat. Sa dai sah mat regelui advers este incununarea strategiilor folosite intr-o partida, insa, victoria poate fi obtinuta si in alte moduri. Un adversar poate ceda inainte de pronuntarea sah matului sau se poate ajunge la remiza in cazul in care nu mai exista nicio alta mutare care sa asigure victoria unuia dintre cei doi. Indiferent de castigatorul unei partide de sah, efortul intelectual depus este de neegalat.

 

 

Top 10 curiozitati despre sah

Daca nu stiai, jocul de sah se joaca pe o tabla impartita in 64 de patratele, colorate alternativ in alb si negru pe care urmeaza sa se puna cele  32 de piese. Acesta este un fapt care va ramane neschimbat, insa exista multe lucruri nestiute si curioase despre sah. Iata mai jos topul celor 10!

  1. Numarul de jocuri de sah unice este mai mare decat numarul de electroni din univers! Specialistii estimeaza un numar de electroni care se ridica la 1079 in timp ce numarul partidelor de sah cu caracter unic este de 10120.
  2. In teorie, cea mai lunga partida de sah in urma careia se va declara un invingator ar cuprinde un maxim de 5949 de mutari distincte.
  3. Cea mai lunga partida de sah inregistrata in competitiile internationale este cea disputata intre I. Nikolici si Arsovic in anul 1989, partida care s-a incheiat dupa 269 de mutari.
  4. Recordul de mutari de sah fara nicio capturare a piesei adverse este de 100 de mutari, inregistrat in 1992 intre maestrii in sah Thorton si M.Walker.
  5. Exista peste 1000 de mutari de deschidere a unui joc de sah, inclusiv variatiile acestora, care pot fi aplicate la inceputul unei partide de sah.
  6. Peste 600 de milioane de oameni stiu la nivel mondial cum se joaca sahul
  7. Initial, regina nu putea sa mute decat un patratel in diagonala. A devenit piesa cea mai puternica de pe tabla de joc in perioada reginei Isabella a Spaniei.
  8. Dupa miscarea de deschidere, exista 8 posibilitati diferite de a da mat in 2 mutari si 355 de posibilitati de a da mat in 3 mutari.
  9. Pana in anul 1280, pionul putea sa mute 2 patratele. Incepand cu acel an, in Spania intervine modificarea care se aplica si in ziua de astazi, pionul muta numai un singur patrat.
  10. Prima tabla de sah cu patratele in cele 2 culori consacrate, alb si negru, apare in Europa in anul 1090.

 

 

 

Cei mai buni maestri ai sahului

Federatia Internationala de Sah, cunoscuta si sub numele de FIDE, are o evidenta stricta a celor mai buni maestri si inclusiv a locului pe care acestia il ocupa in lume. Punctajul ELO este decisiv in acest aspect, asa ca se poate concluziona fara nici un fel de dubiu ca cei mai buni 5 maestri de sah sunt:

  • Garry Kasparov, care se situeaza pe primul loc in clasamentul All-time al jucatorilor profesionisti de sah prin performantele obtinute de-a lungul timpului. De origine armean, Kasparov castiga la numai 13 ani Campionatul de Juniori al URSS, totalizand 7 puncte din maxim 9 posibile, urmand ca in 1980 sa castige Campionatul Mondial de Sah pentru Juniori. Recunoscut mai ales pentru rivalitatea cu Anatoli Karpov, Kasparov a detinut pana in anul 1993 titlul oficial al FIDE si a continuat sa fie campion mondial pana in anul 2000 cand a fost invins de catre Vladimir Kramnik.
    • Pana la retragerea sa oficiala, survenita in anul 2000, Garry Kasparov a detinut de asemenea si cel mai mare punctaj ELO, de 2851 de puncte, fiind depasit in anul 2013 de care sahistul Magnus Carlson. Ca o incununare a intregii sale cariere in sahul profesionist, Kasparov a primit de 11 ori premiul Oscar in sah, continuand si in ziua de astazi sa fie considerat un adevarat geniu al acestui joc.

Sursa foto: hackspirit.com

 

 

  • Magnus Carlsen este campionul recunoscut al lumii inca din anul 2013, cand a realizat, de altfel, si cel mai mare punctaj ELO de pana acum, de 2882 puncte. Recunoscut ca un copil geniu, incepe sa invete sah inca de la varsta de 5 ani. Devine, la 13 ani, cel mai tanar Mare Maestru la sah si castiga detasat numeroase turnee internationale dar si evenimente de sah online. Este, in opinia specialistilor, nu doar cel mai bun jucator de sah ci totodata cel mai puternic din toate timpurile. Stilul sau de joc este unul complet si nu are nicio slabiciune atunci cand abordeaza o partida de sah.
    • Indiferent ca joaca partide lungi sau cele catalogate blitz online, Carlsen le abordeaza pe toate cu aceeasi seriozitate nordica si reuseste sa le castige aproape pe toate. Anul 2020 ii interzice accesul la turnee unde prezenta fizica este necesara, de aceea organizeaza un turneu de sah rapid online cu premii totale de 250.000 de dolari. Isi confirma renumele de campion si il castiga, invingand in partida finala pe un alt sahist renumit, Hikaru Nakamura.

Sursa foto: en.chessbase.com

 

 

  • Vladimir Kramnik este un mare Maestru International de Sah, nascut in 1975 in Rusia, care a reusit performanta sa il invinga pe campionul absolut, Garry Kasparov in anul 2000. Reuseste sa detina performanta de a fi campion atat in versiunea infiintata de Kasparov cat si in cea unificata, pe care si-o adjudeca in anul 2007.
    • Inceputurile carierei il prind la Scoala de Sah rusa infiintata de Mikhail Botvinnik, unde invata tainele acestui joc care il ajuta in 1991 sa castige primul sau turneu de sah sub 18 ani organizat in Brazilia. Se pare ca acesta a fost unul de bun augur pentru ca Vladimir Kramnik inregistreaza pana in acest moment peste 3100 de partide disputate, un punctaj ELO de 2817 si un procentaj de reusite cifrat la 61,3%. Ramane in istoria jocului de sah prin cele 12 partide jucate pentru unificarea titlurilor cu campionul FIDE, Veselin Topalov, pe care reuseste sa il invinga in tie-break, dupa ce terminasera la egalitate, fiecare castigand cate 6 din cele 12 partide impuse.

Sursa foto: tass.com

 

 

  • Veselin Topalov este nascut in anul 1975 in Bulgaria. Detine titlul de Mare Maestru de Sah si pana in 2006 titlul de Campion Mondial de Sah in versiunea FIDE. Titlul i-a fost smuls de catre Vladimir Kramnik, insa in ciuda acestui aspect a fost clasat pe locul I mondial din aprilie 2006 pana in luna ianuarie a anului 2007.
    • Printre performantele sale notabile se numara cele 2816 puncte ELO care il situeaza pe locul 10 in topul celor mai buni jucatori de sah din toate timpurile, dar si detinerea unui premiu Oscar in Sah, obtinut in anul 2005. Renumele si l-a castigat mai ales prin meciul jucat impotriva campionului absolut Garry Kasparov in anul 1999, la turneul de sah Corus. Desi a pierdut in fata maestrului, specialistii considera ca partida jucata de cei doi este una dintre cele mai bune inregistrate vreodata in istoria moderna a sahului.

Sursa foto: chess.com

 

 

  • Anand Viswanathan este un sahist de origine indiana, detinator al titlului de Mare Maestru International de Sah dar si cel de Campion Mondial in versiunea FIDE, titlu detinut intre anii 2000-2002. Se pozitioneaza pe locul 16 in topul all-time al jucatorilor de sah si pe locul 15 in cel al jucatorilor activi.
    • Punctajul ELO inregistrat este si el unul in concordanta cu pozitia detinuta, Anand totalizand un punctaj general de 2753 de puncte. A reprezentat cu cinste India prin participarea la Olimpiada de Sah din anii 1984, 1986, 1988, 1992 si 2004. Detine la acest moment un scor de 2751 de puncte la turnee rapide si 2785 la cele de tip blitz, ceea ce il pozitioneaza pe locul 9 ca si jucator activ si ii consolideaza reputatia de jucator de sah de temut.

Sursa foto: qz.com

 

 

De ce ar trebui sa joci sah?

Pentru ca este un joc al mintii, sahul aduce prin practicarea lui o serie intreaga de beneficii. Afla mai jos care sunt cele mai cunoscute avantaje aduse de sah.

  • Sahul te invata, in egala masura, sa castigi si sa pierzi. Este in firea noastra, a oamenilor, sa ne dorim intotdeauna victoria, insa, acest lucru nu se poate intampla de fiecare data. Frumusetea acestui joc rezulta din victorii dar mai ales din infrangerile pe care le poti suferi. Acestea sunt de natura sa iti expuna greselile, sa te faca sa inveti din ele si mai ales contribuie la desavarsirea ta ca jucator de sah.

 

 

  • Acest joc are marea putere de a aduce oamenii impreuna. Se elimina toate barierele care tin de limba, credinta, cultura, varsta si sex, limba universala pe care toti jucatorii o vorbesc fiind una singura, sahul. Faptul ca este jucat la nivel mondial de peste 600 de milioane de oameni este explicatia plauzibila a fortei de care acest joc dispune.
  • Sahul imbunatateste acuitatea vizuala si participa la marirea puterii decizionale a fiecarui individ. In acelasi timp, determina o anumita rigurozitate pe care jucatorii de sah o aplica in fiecare aspect al vietii lor, plecand de la gestionarea sarcinilor zilnice pana la intarirea legaturilor familiale.
  • Sportul mintii ajuta la dezvoltarea exploziva a creativitatii. Atat de multe combinatii care se pot folosi in sah nu pot face decat sa dezvolte gandirea creativa a fiecarui jucator. Indiferent de personalitatea acestuia, va gasi in sah modalitatea perfecta de a se exprima atat prin mutarile de deschidere cat si prin aplicarea a diverse strategii.
  • Participa cu rezultate notabile la dezvoltarea intelectuala a copiilor, fiind introdus ca si disciplina obligatorie in cateva state dezvoltate din lume. Este, pana la urma, o disciplina putin costisitoare, dar care isi arata roadele prin disciplinarea copiilor, consolidarea sentimentului de apartenenta la o colectivitate si formarea unui caracter puternic.
  • Dezvolta puterea de analiza a celor care il practica. Pe parcursul unei partide de sah este pus deseori in fata unor multiple optiuni intre care trebuie sa discerni cu obiectivitate. Analizezi fiecare situatie in parte, luand in final decizia pe care o aplici in contextul respectivei partide.
  • Practicarea sahului mareste increderea in sine de care multi dintre noi avem atata nevoie. Un joc de sah iti poate testa inteligenta dar deciziile pe care le ei in timpul jocului fac diferenta dintre un perdant si un castigator. Sa ai incredere in tine si sa iei cele mai bune decizii sunt metodele care iti asigura de fiecare data succesul
  • O minte activa care este pusa des la treaba este o minte sanatoasa, deci sahul are marele merit ca te tine departe de tot ceea ce inseamna depresii sau alte boli care iti pot afecta sanatatea mintala si puterea de discernamant.

Fara indoiala ca jocul de sah este unul dintre cele mai populare si totodata cele mai practicate din lume. A dat de-a lungul timpului o serie de Mari Maestrii care l-au dus la un alt nivel, pozitionandu-l pe podium, acolo unde ii este si locul. Pe langa asta, multiplele beneficii pe care acest sport al mintii ti le aduce sunt de necontestat si merita implicarea si atentia ta.

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by