Cazinouri din Romania: Bonusuri, Reclamatii, Recenzii - CAZINOZ.ro

Rummy: Ghidul celui mai vechi joc de societate

Cine nu a incercat jocul de strategie si noroc destul palpitant si distractiv, precum Rummy? Fie ca joci impreuna cu prietenii tai sau vrei sa te distrezi online cu alti jucatori, Rummy va ramane in continuare extrem de interesant. Fii gata sa afli cum se joaca, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti, dar si alte detalii interesante.

 

 

Ghidul jocului Rummy cu carti 

 

1.1 Cum a evoluat jocul de carti Rummy?

Fiind unul dintre cele mai vechi jocuri de carti, Rummy a reusit sa distreze sute de generatii, evoluand in mod constant. Cu variatii numeroase, Rummy a stat la baza unor jocuri de noroc pe care le poti incerca si tu in prezent – cum ar fi pokerul.

Totusi, cum a reusit sa prinda radacini Rummy?

  • Foarte multi oameni cred ca totul a inceput de la un joc mexican Conquian, inspirat din jocul chinezesc Khanhoo din secolul al XVIII-lea. In continuare, se zvoneste ca poporul hispanic a reusit sa duca Rummy mai departe in America in secolul al XIX-lea.
  • In alte culturi se considera ca Rummy a inceput sa fie dezvoltat in Asia, avand legaturi directe cu “Mahjong”. Asta ar insemna ca Rummy este mai vechi de mai bine de 1000 de ani. Apoi, din Asia jocul a “migrat” in India.
  • Un lucru destul de interesant este ca Rummy a fost in principiu Whisky Poker, o variatie a popularului joc, gasindu-se chiar si dupa Primul Razboi Mondial pe mesele din Europa, mai exact in Ungaria, dupa anul 1915.

Si ne mai ramane un lucru de analizat. De unde isi are originea termenul Rummy? Unele persoane spun ca Rummy vine de la celebra bautura alcoolica Rom, in timp ce altii cred ca Rummy inseamna “rum” – “dubios” sau “ciudat” in limba engleza.

  • Jocul e popular in anii 1930, urmand sa fie distribuit mai departe in diferite colturi ale lumii. Apoi, odata cu dezvoltarea tehnologiei, Rummy a luat amploare si pe internet, in prezent putand sa fie si jucat pe o platforma online sau chiar pe un device inteligent.

Sursa foto: junglerummy.com

Acum ca stii principalele etape de evolutie ale jocului de Rummy, trebuie sa cunoastem si felul in care se joaca, dar si ce reguli se aplica. In paragraful de mai jos, vei afla aceste informatii, asa ca ia-le in considerare daca vrei sa te joci si tu!

 

1.2. Cum ma joc carti Rummy 

Ceea ce trebuie sa stii este ca misiunea unui joc de Rummy este de a distra un numar cat mai mare de jucatori, pana cand se vor consuma cartile de joc.

  • Obiectivul jocului Rummy. Fiecare parior aflat la masa de joc trebuie sa formeze terte sau suite pentru a putea lupta cu alti adversari. Iata mai jos care sunt combinatiile:
    • Daca ai in mana carti consecutive precum 6,7,8,9 sau 1,2,3 atunci ai format o SUITA.
    • Daca ai mult noroc si prinzi in mana 3 zecari, adica: 10 de romb, 10 de trefla si 10 de inima rosie, atunci ai reusit sa formezi o TERTA.

SFAT: Daca nu vrei sa pariezi pe acea runda cu mana formata, atunci nu vei fi obligat sa o faci. In schimb, tipsterii recomanda sa etalezi o mana puternica daca ai format o terta sau o suita. Cu cat sunt mai mari cartile din terta si suita, cu atat mai multe sanse de castig vei avea.

  • Ce valori au cartile de joc aici?

Pasul urmator consta in cunoasterea valorilor cartilor de joc. Mai jos se poate observa o lista explicativa:

Sursa Foto: pngkey.com 

  • 2 – 2 puncte
  • 3 – 3 puncte
  • 4 – 4 puncte
  • 5 – 5 puncte
  • 6 – 6 puncte
  • 7 – 7 puncte
  • 8 – 8 puncte
  • 9 – 9 puncte
  • 10 – 10 puncte
  • As – 11 puncte
  • J – sau juvetele, valoreaza 10 puncte
  • Q – sau regina, are atribuit un numar de 10 puncte
  • K – regele va valora si el 10 puncte.
  • Joker – 20 de puncte

Fiecare carte de joc prezinta o valoare aparte care poate influenta mana unui jucator in timpul rundelor de Rummy. Cu cat sunt valori mai mari, cu atat mai multe sanse exista sa castigi mana.

 

1.3. Care sunt actiunile acestui joc?

  • The deal sau impartirea cartilor de joc

Sursa foto: gamblingsites.net

Tot pachetul de carti se distribuie diferit in functie de numarul de pariori care isi doresc sa se joace. Maximul de persoane admis este de 6 jucatori. Mai jos iti voi prezenta pe scurt numarul de carti pe care-l vei primi si tu, daca:

  • Joci impreuna cu un amic – tu primesti 10 carti si respectivul inca 10 carti.
  • Jucati intr-un grup de maxim 4 persoane – primiti atat tu, cat si ei cate 7 carti de joc.
  • Daca vrei sa incerci jocul cu mai mult de 5 oameni (adica 6 jucatori) – se vor distribui doar 6 carti de joc fiecarui gambler in parte.

Deci, fiecare persoana care joaca Rummy primeste un anumit numar de carti. Bineinteles, restul va fi pus pe masa pentru a completa setul.

  • Jucarea mainii

Primul jucator care va incepe runda este cel aflat in partea stanga a celui care imparte cartile (sau dealer/crupier). Jucatorii pot sa traga cartea de joc ramasa din pachet si sa renunte la alte carti pentru a adauga alte valori in mana. Daca nu iti vei dori ca intr-o runda sa iti joci mana, atunci nu iti face griji! Poti alege sa nu o faci, insa va trebui sa renunti la o carte si sa o pui pe masa de joc cu fata in sus; in stocul cartilor “arse” (cele care nu vor mai putea fi folosite de-a lungul jocului de Rummy).

  • Alipirea la alte valori ale cartii de joc

Un parior poate lua decizia sa isi alipeasca mana la alte carti dispuse pe masa de joc. Uite aici doua exemple diferite care te vor face sa intelegi mult mai bine acest concept:

    • Daca pe masa sunt etalate numerele 6, 7, 8 si ai cartile 5 si 9 in mana poti lua decizia de a le folosi pentru a forma o suita.
    • Apoi, daca ai noroc si ai 3 x J in mana, iar pe masa vezi juvetele lipsa, formeaza o terta si acumuleaza cat mai multe puncte posibile!
  • Etapa finala – cine e castigatorul?

Castigatorul este cel care va ramane fara carti in ultima runda a jocului Rummy. Restul rangurilor sunt stabilite odata ce restul jucatorilor vor numara punctele obtinute.

 

 

Acestea au fost principalele actiuni pe care trebuie sa le stii inainte de a te juca Rummy. Nu incepe jocul, daca nu ai invatat foarte bine regulile sale!

 

1.4. Care sunt cele mai populare tipuri de jocuri carti Rummy?

La fel ca in cazul jocurilor de poker, Rummy are variatii. Daca la poker esti familiar cu Texas Hold’em sau Omaha, la Rummy jucatorii iubesc Shanghai Rummy, 13 Card Rummy, 21 Card Rummy, Gin Rummy sau Canasta. Fiecare joc are reguli diferite, incepand de la numarul de carti distribuite pana la felul in care este desemnat castigatorul. Pentru a cunoaste mai bine care sunt particularitatile fiecarei variante de Rummy enumerate, arunca o privire mai jos.

  • Shanghai Rummy

Sursa foto: androidappsapk.com

Asa cum ii spune si numele, aceasta variatie a jocului de Rummy a inceput din China. In loc de un singur pachet de carti de joc, se vor folosi doua. Acest joc este perfect daca vrei sa te joci cu inca o persoana sau cu un grup de 3 prieteni. Deci, sunt admisi intre doi si patru jucatori pentru Shanghai Rummy. Fiecarui jucator i se atribuie cate 11 carti.

Pe langa actiunile clasice din orice joc de Rummy, vei gasi si o optiune de cumparare, in care poti sa renunti la o carte pentru a trage alta din pachetul de carti. Bineinteles, nu poti activa aceasta actiune ori de cate ori va fi nevoie sa iti schimbi o carte. De aceea, cumpararea poate sa fie facuta doar de doua ori pe parcursul unei runde.

O alta caracteristica speciala in jocul Shanghai Rummy este cartea Jokerului. Desi acesta nu joaca un rol important in alte variatii de Rummy, fii sigur ca aici o va face! Poti sa completezi o suita sau o terta cu ea. In plus, un Joker valoreaza cel mai mult in acest joc – chiar 20 de puncte. Ca valoare, va fi urmat de As – care iti aduce 15 puncte.

Castigatorul este cel care va termina primul cartile de joc. Dar lucrurile nu sunt asa de simple, pentru ca in Shanghai Rummy pariorul trebuie sa nu-si fi ars nici macar o carte!

  • 13 Card Rummy/ Indian Rummy

Sursa foto: jungleerummy.com

13 Card Rummy, sau Indian Rummy, este o extensie a jocului Gin Rummy. Aici se admite un numar maxim de sase jucatori, fiecare primind un numar de 13 carti de joc la inceput. Playerii trebuie sa formeze terte sau suite in timp ce isi “ard” anumite carti de joc sau isi aleg altele.

Si in acest joc, Jokerul are un rol destul de important. Jokerul substituie orice alta carte si are valoarea de 0. Misiunea in 13 Card Rummy este de a scapa de carti si de a ajunge la o valoare cat mai apropiata de 0. De ce? Pentru ca aici, punctele sunt negative. Cele mai mari valori sunt date de As, care valoreaza 10 puncte.

13 Card Rummy are la randul sau variatii, precum Points Rummy, Pool Rummy sau Deals Rummy, insa nu sunt la fel de cunoscute si jucate precum varianta originala.

  • 21 Card Rummy sau Mariajul Indian

Sursa foto: gamesreview.com

Este un joc foarte popular in India, fiind cunoscut in orase precum Dusshera sau Diwali. Jocul este similar cu cel pe care ti l-am prezentat mai sus, fiecare parior primind la inceput un numar de 21 de carti. Avand in vedere numarul mare de carti distribuit, 21 Card Rummy foloseste 3 pachete de carti.

In plus, trebuie sa dai dovada de maxima concentrare si sa cunosti foarte bine regulile Rummy pentru a putea sa lupti contra adversarilor tai. Ceea ce este iesit din tipare este ca jocul se foloseste de carti cu o “valoare speciala”. Acestea functioneaza la fel ca un Joker, avand rolul de a substitui alte carti de joc. Misiunea lor este sa aduca puncte suplimentare. Orice carte poate deveni una speciala, ea alegandu-se de la inceput. Adica, poate sa fie chiar si 8,9,4,5,2, etc.

Secventa care da numele jocului: Mariajul Indian este cea reprezentata de: 7, 8 si 9 de inima neagra. Cei care vor avea norocul sa puna mana pe aceasta combinatie primesc chiar 100 de puncte.

  • Gin Rummy

Sursa foto: gamesxl.com

Se joacă cu cele 52 de cărţi de joc standard şi este cea mai simplă versiune a acestui joc de strategie. Se admit doar 2 jucători, cărora le vor fi distribuite 10 cărţi de joc, cu care trebuie să formeze terţe sau suite.

K, Q, J şi 10 valorează cel mai mult în Gin Rummy, adică chiar 10 puncte. Aici, un As va valora, din păcate, un punct. În plus, nu poţi folosi cărţi precum Joker.

Sursa foto: jogatina.com

Este o variaţie Rummy destul de cunoscută. In general jocul admite patru persoane si se foloseste de doua pachete de carti. Canasta se foloseste de cartile de tip Joker – 4 in total. 

 

1.5. Sfaturi pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand joci Rummy

Regulile de remi ar trebui sa fie invatate de cei care-si doresc sa testeze jocurile descrise mai sus. Dupa ce ai ales jocul potrivit pentru tine si ai invatat cum sa stapanesti tot amalgamul de reguli pentru remi, atunci te poti intreba care sunt sansele de a castiga. Ei bine, o poti face daca aplici cateva strategii ce pot sa iti sa aduca noroc.

  • Ai incredere in abilitatile tale

In primul rand, cartile din mana si cele de pe masa iti vor da cateva indicii despre sansa ta de castig. In functie de variatia jocului de rummy si a restului de reguli remi, vei primi un anumit numar de carti. In plus, trebuie sa stii de ce buget vrei sa te folosesti in cazul in care joci acest joc pe bani. Bazeaza-te pe intuitie prima oara, daca joci cu alti jucatori, si nu te teme sa iti etalezi cartile atunci cand ai o suita sau o terta foarte puternica. Desi nu este o strategie in sine, intuitia poate sa iti fie de ajutor in Rummy. Depinde de tine de cat de mult vrei sa risti.

 

 

  • Arunca un ochi asupra stocului de carti arse

Este foarte important sa iti arunci ochii peste cartile retrase, pentru a vedea daca se afla printre ele cele de care ai nevoie. In acest fel poti crea combinatii bune, in functie de cartile folosite.

  • Gandeste-te la cartile oponentilor tai!

Gandindu-te la mainile formate de oponentii tai pe parcursul jocului, poti lua decizii mult mai inteligente si te poti decide cand etalezi, te lipesti sau sari o tura. Totusi, daca ai carti de valori mari, precum Q, nu o poti “arunca” pentru ca adversarul sa se bucure de victorie sau sa formeze suite/terte mai bune ca ale tale. Si cum poti sa iti dai seama de minusurile adversarului tau, daca nu uitandu-te pe cartile lui arse? Daca el o sa vrea sa renunte la o carte buna precum J, atunci poti sa fii sigur ca el nu cauta J – deci se orienteaza catre crearea de suite.

  • Alege cartea potrivita la care sa renunti in favoarea ta

Incearca sa nu iti “arzi” cartile in functie de cele la care renunta oponentul. Acesta poate sa iti intinda o capcana pentru a forma maini mai bune ca ale tale. Spre exemplu, daca ai in mana un J,10, Q poti sa “manipulezi” adversarul sa renunte la acea carte, aruncandu-ti J-ul pe masa. E o strategie destul de inteligenta daca stii cand sa o aplici.

→ Stiai ca? Cele mai multe carti arse sunt chiar K si Q. De ce? Pentru ca in rummy, regii si reginele apar doar in suite precum: K, Q, J. Nicio regula remi nu te limiteaza in a renunta la anumite carti de valoare mare, precum K sau Q. Ideea este sa stii cand este momentul potrivit sa o faci.

  • Ia cartile potrivite din cele arse!

Cum pot cartile arse sa-ti influenteze jocul? In functie de optiunile de pe masa, poti sa creezi noi combinatii in asa fel incat sa iti poti invinge adversarii. Mai intai trebuie sa te asigur ca in stocul “ars” exista cartile care te pot ajuta. Doar atunci este indicat sa alegi cartea de joc de care ai nevoie. Totusi, fii atent, pentru ca trebuie sa ii dai un tips adversarului cand actionezi asa.

 

1.6. Top 3 greseli pe care trebuie sa incetezi sa le faci cand joci Rummy

 

Sursa foto: jungleerummy.com

Chiar daca cunosti sau nu foarte bine setul de reguli remi, trebuie sa stii ca poti face cateva greseli care pot ruina jocul.

  1. Treci cu vederea miscarile oponentului. O greseala frecvent intalnita este atunci cand jucatorii de rummy uita de oponentii sai. Acestia cred ca au cele mai bune carti in mana sau se gandesc la ce strategii sa foloseasca pentru a invinge. Un jucator bun nu trebuie sa stie doar actiunile dintr-un regulament remi, el trebuie sa isi distribuie atentia si catre ceilalti oameni aflati la masa de joc. In functie de cartile arse, de mizele depuse si de atitudinea avuta pe parcursul jocului, iti poti da seama imediat care sunt minusurile si plusurile adversarilor tai.
  2. Jucatorii nu formeaza suite si terte bune inainte de a etala. In functie de evolutia jocului si de  regulamentul remi, vei cunoaste foarte bine ce actiuni poti face, astfel incat sa iesi in castig. Daca luam ca exemplu jocul 13 Cards Rummy, scopul este sa formezi suite si terte cat mai bune din punct de vedere al valorilor. Inainte de a forma tot felul de combinatii bazate pe puncte, asteapta sa faci suite sau terte bune. Doar asa poti fi stapan pe tine si poti avea sanse de a triumfa la Rummy. Jucatorii specializati de Rummy recomanda sa actionezi atunci cand ai in mana doar combinatii bune.
  3. Etalezi cartile atunci cand nu sunt bune. Foarte multi jucatori sunt ispititi sa isi etaleze cartile in fiecare runda, chiar daca multe combinatii formate cu cartile de joc sunt, fara doar si poate, slabe. Jucatorii noi tind sa procedeze in acest fel, avand in vedere lipsa experientei. La inceputul jocului, daca vrei neaparat sa etalezi, fa-o pentru ca penalitatile vor fi minime! Este mai bine sa expui o mana slaba la inceput, decat atunci cand pariurile ating cote maxime.

 

1.7. Rummy offline sau Rummy online?

Acum ca ai luat la cunostinta regulile jocului de remi, tipurile de jocuri Rummy, dar si greselile pe care le putem face cu totii in acest joc de strategie, este timpul sa vedem si ce avantaje iti poate aduce. Astfel, ti-am pregatit cateva beneficii ale jocului online si offline.

Sursa foto: gamingstar.com 

Avantaje online

  • Nu trebuie sa astepti dupa prietenii tai pentru a te putea juca Rummy online. Pur si simplu intri pe un site care il ofera in portofoliul sau, apoi iti faci un cont, depui o suma de bani (daca vrei sa te joci pentru a castiga premii) si alegi varianta potrivit nevoilor tale. Cu un bonus atragator, precum:

 

  • Nu mai este cazul sa cumperi pachete de carti pentru joc. Practic, vei putea economisi bani facand asta. In plus, daca joci online o poti face si fara bani, doar pentru distractie. Recomandarea este sa incerci acest joc pana cand vei cunoaste tot setul de reguli.
  • Poti juca jocuri nelimitate. Gama de Rummy este destul de mare in mediul online, asa ca poti sa iti gasesti si tu jocul preferat!
  • Iti poti face prieteni noi jucandu-te online. Comunica cu jucatorii pe chat si impartasiti-va experientele traite sau tipsurile pe care le aveti pentru jocul de Rummy.
  • Exista aplicatii mobile, special dezvoltate pentru Rummy. Ele sunt gratis, valabile atat pentru IOS, cat si pentru Android.

Avantaje Rummy offline

  • Cea mai frumoasa parte a jocului de Rummy offline este ca il poti incerca impreuna cu cele mai dragi persoane. Organizeaza o seara dedicata acestui joc si distreaza-te alaturi de prietenii tai!
  • Rummy offline e un joc de carti destul de distractiv, mai ales daca ii cunosti regulile. In plus, poti opta, la fel ca in online, sa joci cu bani reali sau doar pentru distractie.

Rummy este un joc vechi, interesant si palpitant! Cu reguli asemanatoare, variatiile acestui joc de noroc sunt disponibile si acum in mediul online. Daca vrei sa te joci Rummy, iti recomand sa o faci online, alaturi de jucatori noi, sa iti testezi limitele si sa te bucuri de o experienta destul de interesanta. Il poti incerca si impreuna cu prietenii tai, dupa o zi lunga de munca.

In concluzie, Rummy merita atentia ta, mai ales daca esti fan al jocurilor de carti precum poker, baccarat sau blackjack. Cu siguranta ca-l vei aprecia, invatandu-i pasii si regulile in mai putin de o zi.

  1. Ghidul jocului Rummy pe table

Rummy este extrem de usor de jucat si aduna la masa de joc prietenii la sfarsitul unei zile istovitoare de munca. Relaxant si totodata plin de surprize, jocul atrage prin simplitate, prin coloristica deosebita a pieselor, dar si prin provocarile aduse jucatorilor.

Sursa foto: newegg.com

2.1. Din ce e compus jocul de Rummy clasic?

Jocul de Rummy foloseste un numar de 104 piese de joc – asemanator cu unele jocuri de carti care se joaca cu cate doua pachete a cate 52 de carti de joc.

  • Prin urmare, trebuie sa stii ca se folosesc 104 piese de joc, cuprinzand 4 culori distincte: rosu, galben, albastru si negru.
  • Fiecare culoare este atribuita pentru doua seturi de piese inscriptionate de la 1 la 13.
  • In plus, exista 2 piese wild cunoscute sub numele de Jolly.

Toate piesele jocului se pun pe tablele de joc, urmand ca jucatorii sa construiasca combinatiile specifice de Rummy.

2.2. Cum functioneaza jocul?

Stii din ce este format un joc Rummy? Atunci trebuie sa iei la cunostinta si felul in care se desfasoara. Mai jos ti-am pregatit o scurta lista ajutatoare:

  • Desi se poate juca si cu doi competitori, Rummy este ideal sa se desfasoare cu patru jucatori pentru posibilitatea de a se imparti toate piesele.
  • Daca faci parte dintre cei patru playeri, atunci, iti iei o tabla de joc pe care o pozitionezi in fata ta de asa maniera incat piesele sa nu fie vazute de ceilalti participanti.
  • Piesele de Rummy se amesteca de cei patru jucatori si se formeaza „gramezi” de cate 7 piese care se lipesc unele de altele, formand un rand de 15 gramezi.
  • Dupa formarea acestora, mai ramane pe masa de joc o piesa, iar jucatorul desemnat o intoarce cu fata in sus si incepe sa numere incepand de la stanga la dreapta, pana ajunge la gramada determinata de numarul inscriptionat pe piesa de joc. Acolo, se intoarce ultima piatra pe care o depune pe urmatoarea gramada, pozitionand-o cu fata in sus. Se formeaza o gramada care contine 8 piese.
  • Cum fiecare jucator primeste doua astfel de gramezi, cel care are 15 piese este cel care incepe jocul decartand primul.
  • Inainte de debutul jocului, daca constati ca ai pe tabla doua carti identice, inseamna ca ai „duble”, astfel incat:
    • Ai posibilitatea sa anunti acest lucru, jocul dand oportunitatea de a schimba piesele duble intre jucatori. Piesele schimbate se pun pe masa cu fata in jos si se ridica de jucatorii respectivi.
    • Dublele pot fi „mari” de la 10 la 13, mici de la 2 la 8 si dubla la „cui” reprezentata de piesa 1.
    • Daca ai norocul sa detii pe tabla aceeasi piatra cu care a fost facut jocul, anunti si la sfarsit primesti un bonus de 50 de puncte care se adauga punctajului tau final.

 

2.3.  Povestea jocului de Rummy clasic

Daca esti indragostit de acest joc, atunci stii sigur ca el reprezinta o varianta foarte reusita a jocului care se joaca cu 2 seturi de carti. Anii 30 sunt considerati ca fiind „responsabili” de nasterea sa, avand in vedere conjunctura nefavorabila in care guvernul Romaniei (de la acea vreme) emite o lege care interzice jocurile de carti.

Extrem de indragite si jucate pe tot teritoriul tarii, legea da o grea lovitura iubitorilor de asemenea jocuri, insa determina un roman de nationalitate evreiasca sa gaseasca o solutie inovatoare si revolutionara.

Solutia este una relativ simpla, inventatorul „translatand” cartile de joc pe un suport de plastic, inventand practic piesele de joc cu numere de la 1 la 13. Desi scump la acea vreme, plasticul sau plexiglasul se dovedeste cea mai la indemana solutie pentru formarea pieselor. Succesul jocului inventat de Epharim Hertzano avea sa vina dupa ce acesta emigreaza in Israel. O conjunctura favorabila ii deschide practic „usa” spre Statele Unite, loc unde jocul cucereste instant oamenii.

 

2.4. Jocul de Rummy clasic & etalat

Jocul de Rummy presupune doua abordari, respectiv doua modalitati de joc.

Sursa: magicjoly.ro

REMI CLASIC

Prima o reprezinta jocul pe tabla care se poate considera „ascuns”, intrucat numai tu poti vedea piesele  pe care le-ai dispus pe tabla de joc. Singurele piese vizibile de catre toti participantii sunt cele „aruncate” pe masa de joc.

REMI ETALAT

In egala masura, Rummy etalat este la fel de indragit si de jucat. Asa cum stii, formatiile care se etaleaza, adica se depun in fata ta pe masa de joc, sunt suitele si tertele:

  • O suita inseamna o formatie de minim trei piese consecutive care obligatoriu trebuie sa aiba aceeasi culoare. Atentie! Cei care au o suita cu piatra 1, trebuie sa stie ca valoarea de inceput ramane 1. Suita cu 1 de la final valoareaza 14 puncte.
  • O terta este o formatie de minim 3 piese de aceeasi valoare, obligatoriu de culori diferite. In terta, cartea cu numarul 1 are aceeasi valoare (adica un punct).
  • Obiectiv

Scopul in Rummy este sa arati piesele de pe tabla tuturor jucatorilor prin punerea acestora pe masa, actiune cunoscuta sub denumirea de etalare. Combinatiile admise de joc sunt tertele si suitele pe care le poti forma din piesele avute. In ambele cazuri, piesele folosite in cele doua combinatii trebuie sa aiba culori diferite.

Desi tertele sunt formatii facute din minim 3 piese de acelasi fel, iar suitele au minim trei piese consecutive, Jolly-ul este singura figurina care inlocuieste orice alta piesa din aceste combinatii.

  • Cand incepe tura jucatorului?

Daca esti primul care a primit piesele (15 la numar), trebuie sa depui pe masa de joc o piatra astfel incat sa ramai cu 14. Apoi, trebuie sa ridici o piatra din gramada comuna (cand vine randul tau).

  • Prima piatra decartata si lipirea pieselor la alti jucatori
    • Prima piatra decartata se pozitioneaza „pe lung”, urmand ca restul sa se lipeasca de aceasta in ordinea depunerii pe masa.
    • Este bine sa stii ca prima piatra nu se poate lua de pe masa, insa celelalte se pot „rupe” daca prima piesa din randul rupt este folosita la etalarea unei formatii, indiferent de tipul acesteia.
    • Chiar daca cu restul pieselor mai poti forma combinatii pentru etalare, nu esti obligat sa le depui pe masa.
    • Ai posibilitatea ca dupa prima etalare sa „lipesti” piese la etalarile celorlalti jucatori. Nu uita ca la sfarsitul jocului sa le iei inapoi pentru a le putea adauga la scorul final. Aici, piesele lipite se pozitioneaza cu fata in jos.

 

  • Jolly in remi

Wild-ul este piesa Jolly, care joaca un rol extrem de important in Rummy. Acesta inlocuieste orice valoare a pieselor. Jolly-ul poate sa fie folosit in orice combinatie dorita. Poate sa fie lipit pe parcursul jocului la oricare dintre tertele si suitele etalate, insa este interzis sa fie lipit la formatiile competitorilor.

Daca s-au terminat toate piesele de pe tabla de joc si s-a depus pe masa ultima piesa care este de inchidere, jucatorul primeste un bonus de 50 de puncte. Se trece ulterior la numararea punctelor – indiferent de cel care termina, daca inchiderea s-a facut cu un joker, atunci toti jucatorii beneficiaza de dublarea punctajului.

  • Restrictiile primei etalari

Dupa impartirea pieselor si terminarea primei runde ai posibilitatea sa „etalezi”. Prima etalare trebuie sa cuprinda cel putin o suita si o terta, iar punctele cumulate de pe acestea trebuie sa insumeze minimum 45. Daca sunt mai multe formatii care sa permita acest lucru, se pot tine pe tabla si folosi ulterior pentru a forma altele pentru incheierea jocului. Trebuie, insa, sa fii atent ca nu cumva sa termine jocul un alt competitor pentru ca atunci, punctajul tuturor pieselor cu care esti „prins” pe tabla se scad din scorul total.

  • Exista alte restrictii dupa ce trece prima runda?

NU! Restrictia aplicata la prima etalare nu mai este valabila pe toata durata jocului; poti sa alaturi piese la orice combinatii de pe masa de joc. Daca acele suite sau terte apartin competitorilor, atunci piesa pe care o lipesti trebuie recuperata luand o alta piesa de aceeasi valoare din combinatie / chiar mai multe, pana la acoperirea punctelor necesare. Toate aceste piese le depozitezi in fata ta si le aduni la totalul general, atunci cand jocul se inchide de catre tine sau de catre adversar.

  • Ce fac dupa prima tura?

Practic, jocul incepe cu adevarat dupa prima tura. Ai oportunitatea sa tragi o piatra din gramada si daca o folosesti formand o suita sau terta, o opresti punand piatra de care te dispensezi la cele care alcatuiesc sirul decartatelor. Ai posibilitatea sa iei din acel rand de piese piatra care iti foloseste la formarea de terte sau suite, dar ai obligatia sa etalezi acea formatie. Restul de piese poate fi utilizat pentru alte formatii ce pot fi etalate pe parcursul jocului. „Ruperea”, asa cum este ea cunoscuta de catre jucatori, se poate realiza doar daca ai etalat!

  • Incheierea jocului de Rummy

Daca ai terminat toate piesele de pe tabla ta de joc si mai ai o ultima piesa in mana, atunci o poti folosi pentru a inchide jocul. Exista si posibilitatea ca toate piesele de pe masa sa se termine, caz in care jocul se incheie fara a putea fi inchis.

2.5. Numararea punctelor

Este actiunea care stabileste de fapt castigatorul jocului. Exista urmatoarele punctaje:

2-9 – 5 puncte
10-13 – 10 puncte
1 – 25 de puncte
Jolly – 50 puncte
Inchidere – 50 puncte
Atu  – 50 puncte

Atentie:

  • Daca ai avut nesansa sa nu poti etala pana cand unul dintre jucatori inchide, ti se scad 100 de puncte din punctaj.
  • Acelasi caz nefericit se repeta daca nu ai etalat si ai anuntat atuul, insa ti se adauga 50 de puncte.
  • Daca Rummy este deschis cu piatra 1 sau cu Joker, jocul se numeste „dublu” si toate punctele tale se dubleaza la sfarsitul jocului.
  • Le poti dubla, de asemenea, daca inchizi cu jolly. Daca se termina gramezile de piese, nimeni nu primeste cele 50 de puncte.
  • Desi inchiderea duce la adunarea tuturor punctelor de pe masa si scaderea implicita a celor de pe tabla, poti avea surpriza neplacuta de a nu castiga pentru ca alt jucator a facut un punctaj mai mare, chiar daca ai inchis si ai beneficiat de cele 50 de puncte garantate.

Indiferent de tipul de remi pe care il preferi, trebuie sa stii ca acesta este unul dintre cele mai cautate jocuri de societate pe care trebuie sa-l incerci impreuna cu cei dragi si nu numai. Plin de adrenalina, suspans si distractie, Rummy este alegerea perfecta pentru cei care vor sa se relaxeze dupa finalul unei zile istovitoare.

 

Parerile, comentariile despre articol?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alatura-te aici GRATUIT!

Intra in grup si prinde Paysafe-ul!
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by
Subscribe for Email Updates

Add a descriptive message telling what your visitor is signing up for here.

Marketing by